Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hoe vind ik de juiste wetenschappelijke artikelen? Tips!

Gepubliceerd: 4 January 2016 • Leestijd: 2 minuten en 49 seconden • Longread Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Zelf wetenschappelijk onderzoek doen is er op het hbo in de meeste gevallen niet bij. Wel wordt van een scriptieschrijver verwacht dat hij één of twee wetenschappelijke artikelen raadpleegt. En gebruikt. Maar hoe vind je zulke artikelen eigenlijk? Brenda Lems en Arnaud Zwakhals, informatiespecialisten bij de mediatheek van de HR, geven tips.

Illustratie met titel

1. Weet wat je zoekt
‘We merken dat veel studenten niet helder voor ogen hebben wat de probleemstelling van hun scriptie is. Dat moet eerst duidelijk worden, anders schiet je met zoeken alle kanten op’, tipt Lems.

2. Pas op met Google
Ben je naar iets op zoek, dan is de eerste reflex vaak: Google. Prima startpunt maar Lems plaatst wel een paar kanttekeningen:
• ‘Realiseer je dat veel zoekresultaten van Google, zeker op de eerste pagina’s, commercieel zijn.’ Uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften en de onderzoekers zelf geven steeds vaker artikelen gratis weg, maar de volledige tekst van kwalitatieve, actuele en veelgevraagde artikelen vind je niet via Google.
• Daarom kun je beter gebruikmaken van Google Scholar. Benader Scholar via de site van de mediatheek, want dan vind je ook artikelen uit betaalde databanken waarop de HR is geabonneerd. Ook vind je zo artikelen van lectoren en onderzoekers van de HR.
• ‘In Scholar kun je daarnaast ook zien hoe vaak een artikel is geciteerd. Dat kan een indicatie zijn dat het om een belangrijk onderzoek gaat.’ Ook Scholar is niet altijd even betrouwbaar. Naast wetenschappelijke artikelen staan er bijvoorbeeld ook nieuwsberichten uit tijdschriften in (die dus niet wetenschappelijk zijn).

3. Zoek op databanken
• Via de site van de mediatheek vind je een veelheid aan databanken van uitgevers waarin je kunt zoeken naar wetenschappelijke artikelen. De mediatheek heeft de databanken voor je ingedeeld op onderwijsinstituut en opleiding.
• Op NARCIS.nl, dé Nederlandse databank voor lopend en afgerond onderzoek, is te vinden wie er nog meer met jouw onderwerp bezig is.
• De HBO-kennisbank.nl is een databank die je toegang geeft tot afstudeerproducten van studenten van hogescholen, maar hier vind je ook de publicaties van lectoren.

4. Gebruik Wikipedia
• Nee, niet de tekst van een Wikipedia-post, maar de gebruikte bronnen die – als het goed is – in kleine lettertjes onder een artikel staan. Zoek verder in die bronnen. Lems: ‘En kijk daar vooral ook kritisch naar wat betreft actualiteit.’
• Andere overzichts- en wetenschappelijke artikelen kun je uiteraard ook gebruiken vanwege hun literatuurlijsten en gebruikte bronnen.
• Hetzelfde geldt voor sites of blogs van vooraanstaande personen uit het bewuste vakgebied.
• En laat je vooral ook adviseren door mensen uit jouw sector, bijvoorbeeld je docent. Vraag naar namen van goeroes en vooraanstaande wetenschappers in je vakgebied en zoek vervolgens zelf verder.

5. Zoek met een goede zoekterm
• Vaak vind je niet wat je zoekt omdat je termen gebruikt die spreektaal zijn of die niet zo vaak worden gebezigd in wetenschappelijke artikelen. Zoeken in andere talen wil ook weleens helpen. Arnaud Zwakhals: ‘Er was iemand die onderzoek deed naar het lesgeven op iPads. Hij ging met die termen zoeken maar daar kwam weinig uit. Later bleek dat in onderzoeken de term ‘handheld devices’ wordt gebruikt. Als je dat intikt vind je ontzettend veel artikelen.’
• Realiseer je dat veel wetenschappelijke artikelen Engelstalig zijn. Zoek dus ook met Engelstalige zoekwoorden.

6. Zoek breder
Soms zoeken studenten iets heel specifieks. ‘Coaching in een Rotterdamse psychiatrische instelling’, om een voorbeeld te noemen. Als je dan niets vindt, kun je je zoekopdracht ook verbreden. Maak er in dit geval bijvoorbeeld van: ‘coaching in de gezondheidszorg’ of ‘health coaching’. Lems: ‘Bij het ene onderwerp is dat makkelijker dan bij het andere. Vraag hierbij eventueel hulp aan je docent of aan de informatiespecialist in je mediatheek.’

7. Zoek geavanceerd
Als je in Google of in databanken zoekt, doe dat dan ook eens geavanceerd. Je kunt je zoektocht bijvoorbeeld beperken tot een bepaald bestandstype. Lems, over Google: ‘Dat kan door na je zoekterm ‘filetype:pdf’ in te typen, maar ook door direct geavanceerd te zoeken. Dit kan handig zijn als je naar praktijkvoorbeelden zoekt. Die staan vaak in (pdf-)rapporten op websites van instellingen.’ Ook daar vind je soms weer relevante literatuurverwijzingen.

8. Blijf kritisch
Het is misschien wel de belangrijkste tip: bekijk dat wat je vindt kritisch! Gebruik hiervoor een checklist die je in de toolbox op de mediatheeksite kunt vinden.

Meer info: in de mediatheek van je locatie of op intranet Hint, ga naar ‘voorzieningen & services’ en selecteer ‘mediatheken’.

 

Tekst: Jos van Nierop

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Hoe vind ik de juiste wetenschappelijke artikelen? Tips!

 1. Gebruik Zotero om vanuit je browser direct artikelen in een database op te slaan. Je kan de bibliografie dan makkelijk exporteren en importeren in bijv. TeXStudio. Dit kan overigens ook met Word. Noteer titels want je gaat hoe dan ook artikelen kwijtraken als je slordig bent. Tevens vind ik 1 á 2 artikelen voor een scriptie vrij weinig. Voor een verslag van een project hebben we namelijk al ruim 20 referenties.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top