Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Column Bart Siebelink: Ik kies, dus ik ben

Gepubliceerd: 23 May 2016 • Leestijd: 1 minuten en 49 seconden • Bart Siebelink Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Sommige mensen weten precies wat ze willen in het leven. Helaas geldt dat niet voor iedereen en daar kun je behoorlijk door van slag raken. Zeker met in je achterhoofd dat knagende besef dat je in het korte multiplechoicebestaan anno nu maar één kans hebt om er wat van te maken. Yolo, nietwaar?

foto van Bart Siebelink

En sinds we graag geloven dat succes een keuze is, wanen we ons lot in eigen hand. Helaas geldt dat ook voor het omgekeerde. Noemden we vroeger iemand met een onvoldaan leven ‘ongelukkig’, tegenwoordig heet zo iemand een loser. Daarom werkt de angst voor een verkeerde keuze zo verlammend.

Echter: helemaal geen keuze maken is moordend. En dus wil je niks missen, sleur je jezelf van het ene festival naar het volgende, ben je altijd op zoek naar de ultieme kick, spendeer je bakken tijd op social media en bouw je blind door aan je eigen burn-out.

Goed, ik stel het nogal extreem. Maar als je er ook maar iets van jezelf in herkent, heb ik een bevrijdend inzicht voor je. Ik kreeg deze geweldige eyeopener ooit toegediend tijdens een van de heftigste trainingsprogramma’s die ik ooit heb doorlopen. Het ging over ‘the nature of choice’. Een vrijwilligster uit het publiek nam plaats op het podium en de trainer vroeg haar: ‘Melkchocolade of pure chocolade, wat zou je kiezen?’ Het meisje koos zonder aarzelen voor puur. ‘Waarom puur?’ vroeg de trainer. ‘Veel lekkerder’, antwoordde het meisje. ‘Fout’, zei de trainer. ‘Opnieuw: melkchocolade of puur?’

De uitdaging is niet het maken van de keuze, maar het aanvaarden van de consequenties.

‘Puur’, antwoordde het meisje weer. Trainer: ‘Waarom puur?’ Meisje: ‘Omdat dat gezond is en geen vet bevat.’ Trainer: ‘Fout. Opnieuw: melkchoco…’, afijn, je raadt het al. Het ging net zolang door totdat de deelneemster ten einde raad niet meer wist wat te antwoorden. De zaal was muisstil. Iedereen wilde weten waar dit heen ging.

Om een lang verhaal kort te maken: het enige juiste antwoord luidt ‘ik kies voor puur omdat puur mijn keuze is’. Alles wat je vervolgens opvoert als reden is slechts een rechtvaardiging die alleen maar dient om je keuze te verantwoorden, voor jezelf of voor de buitenwereld. Wat is de les? Redenen of argumenten vormen niet de bron van onze keuzes.

Een keuze is een opzichzelfstaande beslissing. Die komt helemaal uit jezelf. Het zijn niet onze talenten, maar onze keuzes die bepalen wie we zijn. Ik kies, dus ik besta. Twijfelen mag, het is zelfs goed om even pas op de plaats te maken en de voors en tegens tegen elkaar af te wegen. De uitdaging is immers niet het maken van de keuze, maar het aanvaarden van de consequenties. Maar durf knopen door te hakken, en durf iets te missen. Anders zul je nooit weten wie je werkelijk bent.

 

Dit is een docenten-wisselcolumn.
Bart Siebelink is docent tekst&copywriting aan de Willem de Kooning Academie. Hij deelt deze column met Bart Bijl (IvL).

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Column Bart Siebelink: Ik kies, dus ik ben

  1. Willen weten wie je bent kan zo op zich zelf weer een reden of argument zijn om te kiezen voor het doorhakken van knopen. In ieder geval stof tot denken en daardoor tot bestaan.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top