Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Incomplete boekenlijsten onwenselijk’

Gepubliceerd: 29 February 2016 • Leestijd: 1 minuten en 7 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten moeten voorafgaand aan het collegejaar weten welke boeken ze moeten aanschaffen en welke kosten daarmee gepaard gaan. Dat vindt de studentenraad en daar is collegevoorzitter Ron Bormans het mee eens.

Studieboeken - foto Elger van der Wel Flickr

‘Het komt voor dat er in de loop van het jaar, na publicatie van de boekenlijst, nog wijzigingen zijn’, vertelde studentlid Paul Reinders vanmiddag tijdens de vergadering van de studentenraad (sgmr, studentengeleding van de medezeggenschapsraad). ‘Dat moeten we tegenhouden! En we willen ook dat er een kostenplafond komt zodat je weet wat je aan boeken kwijt bent over een periode van vier jaar, met daarbij wel een foutmarge.’

Slordig
Met dat laatste is Bormans het niet eens. ‘Boeken horen bij onderwijs en ik ga opleidingen niet voorschrijven hoeveel en welke boeken studenten moeten gaan kopen. Dat is de taak van het onderwijs.’ De collegevoorzitter vindt wel dat incomplete boekenlijsten ‘niet wenselijk zijn’. Bormans: ‘Als er ineens een boek bijkomt of niet meer nodig is, is dat slordig en onnodig kostenverhogend en daar wil ik de instituutsdirecteuren wel op wijzen.’

Eigenlijk is Bormans van mening dat het agendapunt ‘boekenkosten’ niet bij de sgmr maar in de instituutsmedezeggenschapsraad (imr) thuishoort. Hij is er niet van overtuigd dat het om een hogeschoolbreed probleem gaat, en zo hard kon de studentenraad het ook niet maken. Rajae Bolghiran: ‘Maar wat nou als het wel overal een probleem is?’ Ja, dan moet ik er iets aan doen, reageerde Bormans.

Centrale inkoop
Op verzoek van de sgrm gaat de collegevoorzitter wel uitzoeken op welke manieren er kosten te besparen zijn. Bijvoorbeeld door boeken centraal in te kopen of door digitale versies van boeken te gebruiken in plaats van hardcopy’s. Ondertussen gaat de studentenraad het probleem bij de imr’en neerleggen.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to ‘Incomplete boekenlijsten onwenselijk’

 1. Wat een onzinnig idee, dat kostenplafond. Bij mijn weten hebben de opleidingen geen glazen bol waarmee ze 4 jaar de toekomst in kunnen kijken! Daarnaast zijn boekenkosten gemakkelijk zelf in de hand te houden. Zo kan je ervoor kiezen om bepaalde boeken niet aan te schaffen, andere zijn vele malen goedkoper tweedehands te vinden (bijvoorbeeld op bol.com) en tenslotte zijn er ook boeken die gewoon in .pdf vorm op internet staan.

  Opleidingen hebben namelijk niet het recht om studenten te verplichten boeken te kopen. Een beetje zelfstandigheid en inzicht mag wel van toekomstig professionals verwacht worden naar mijn idee. Dit maakt ook de kostenbesparende mogelijkheden die vanuit de opleiding komen overbodig.

 2. Beste is altijd tot de les begint af te wachten en dan te bestellen aangezien het vaak zo is dat ze drie boeken voorschrijven maar je er uiteindelijk maar 1 nodig hebt.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top