Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ingezonden: 90 surveillanten nemen afscheid van de hogeschool

Gepubliceerd: 13 July 2016 • Leestijd: 1 minuten en 57 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Bij een Europese aanbesteding heeft 55 plus uitzendbureau (dat achttien jaar voor surveillanten/coördinatoren bij tentamens zorgde) het contract verloren voor het leveren van personeel voor tentamensurveillance.

Ongeveer dertien jaar geleden kon ik na veertig jaar overheidsdienst met pensioen. Na ampele overwegingen heb ik dat gedaan. Veertig jaar bij één en dezelfde werkgever vond ik wel genoeg. Maar na enige jaren thuis zitten, wilde ik mij nogmaals gaan inzetten voor de maatschappij. Ik wilde onder de mensen zijn en omgaan met jeugd.
Via via kreeg ik de kans om surveillant te worden bij tentamens van de Hogeschool Rotterdam. Ik heb dat gedaan en kwam terecht in een leuke organisatie (een soort familiebedrijf) met ca. negentig surveillanten en coördinatoren: 55 plus uitzendbureau. De werkzaamheden bestonden uit surveilleren, zorgen dat de regelgeving gehanteerd werd en een tentamen ongestoord kon verlopen. Kortom: de orde handhaven.

Wij hebben gesurveilleerd bij de instituten RBS, COM, IBK, RAC, de WdKA (vtm) en IGO. Veel regels waren hetzelfde, maar bijvoorbeeld rond te laat komen waren er ook kleine verschillen. Daar dienden wij rekening mee te houden.

Helaas gebeurde het dat studenten tijdens een tentamen sneuvelden als hun fraudegedrag dermate erg was dat ze uit het lokaal verwijderd dienden te worden.
Eerlijkheid, uniformiteit, respect en verantwoordelijkheid waren onze leidraden. Verantwoordelijkheid was mijns inziens de grootste. Vanaf het moment dat de map met bescheiden aan je werd uitgereikt was je verantwoordelijk. Dat bleef zo, totdat je die map weer had ingeleverd. Van elk tentamen werd een proces-verbaal opgemaakt met daarin vermeld eventuele bijzonderheden.

Ook de techniek deed bij het surveilleren haar intrede. We dienden om te gaan met computers. De verschillende calculators kwamen de op de markt en ook de smartwatch deed haar intrede. Wij moesten daarmee leren omgaan (daar werden cursussen voor georganiseerd), wat soms niet eenvoudig bleek te zijn.

We probeerden bij tentamens uniformiteit te betrachten. Het moest niet uitmaken welke surveillant het tentamen leidde. De student moest ervan uit kunnen gaan dat het surveilleren altijd op dezelfde manier en eerlijk zou verlopen.

Ik heb achtenhalf jaar op de hogeschool gesurveilleerd. Helaas is hier een einde aan gekomen en staan zo’n negentig krachten op straat.

Bij een Europese aanbesteding heeft 55 plus uitzendbureau verloren. De gunning is naar een ander bureau gegaan.

Advertenties voor nieuwe surveillanten verschenen in de pers. Jammer, wat je met elkaar die jaren hebt opgebouwd, wordt zomaar weggegooid.
Waarom? Wij weten het niet.

Wij hebben op de hogeschool veel mensen leren kennen. Wij hebben met de frontoffices samengewerkt. We werden nagenoeg één team.

Namens alle collega’s van 55 plus uitzendbureau bedank ik u allen voor de prettige en uitstekende samenwerking. Het was een waar genoegen.

Studenten: Maak je studie af, doe het netjes en voor de toekomst: Het gaat u goed.

Peter van Aken
(coördinator/surveillant)

De redactie van Profielen is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de ingezonden stukken. De strekking van een ingezonden stuk hoeft ook niet overeen te komen met de mening van de redactie. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden brieven in te korten of te weigeren.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Ingezonden: 90 surveillanten nemen afscheid van de hogeschool

  1. In het artikel lees ik dat een van de taken inderdaad het handhaven van de rust is, volledig mee eens. Helaas kan ik uit ervaring zeggen dat dit met regelmaat niet gebeurde. Surveillante die pal naast je gaat zitten terwijl je een tentamen probeert te maken is heel erg storend, een surveillante die met een wettenbundel door de ruimte heen gooit, waarop de student stennis maakt, zorgt voor enorme afleiding, onbegrip en woede. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik heb een melding gedaan bij de examencommissie van mijn onvrede. Misschien ben ik niet de enige ontevreden student. Misschien zijn er wel meerdere meldingen gedaan bij de examencommissie. Misschien waren niet alle 90 surveillanten allemaal even goed in de handhaving en heeft dat het 55 plus uitzendbureau de das omgedaan. Soms is het antwoord op een vraag niet zo heel erg ver weg te vinden.

  2. Twee weken terug voor het eerst in mijn leven een wildvreemde de huid vol gescholden; een surveillant. Later wel excuses gemaakt maar die personen weten aardig het bloed onder je nagels vandaan te halen. Maar ze zijn nodig, en daarvoor dank!

  3. Bij mij is het nooit zover gekomen, maar ik begrijp absoluut waar je woede vandaan komt. Tot 10 tellen de volgende keer. Oh nee, er is geen volgende keer meer!

  4. Het is nooit een goed idee om oudjes aan het werk te zetten. Ik snap dat ze goedkoper zijn, maar er is een flinke generatiekloof. Ze ademen heel luid, weten zich vaak geen houding te geven, snappen niet dat ze tijdens een tentamen gewoon scherp toezicht moeten houden in plaats van steeds te gaan wandelen want dat is enorm storend.

    Ook was er vaak dat een surveillant iets wel toeliet en een ander weer niet. Ik moest een keer het etiketje van mijn fles water weghalen, waar ik begrip voor heb. Ander keer moest ik mijn fles water opdrinken of verbergen (slaat natuurlijk nergens op). Je gaat niet in discussie vlak voor je tentamen. Dus ik heb begrip dat Nick hierboven tekeer ging. Maar goed, niet alle surveillanten zijn zo.

  5. Afgezien van het feit dat het niet in alle gevallen goed ging, denk je dat het beter wordt nu we goedkopere krachten krijgen die nog helemaal geen ervaring met surveilleren hebben? Ik dacht dat iedereen nu toch wel zo’n beetje wist dat als je minder betaalt, de kwaliteit ook minder wordt.

  6. Ik moet zeggen dat als ik dit lees ik het heel jammer vindt dat we afscheid moeten nemen van de vaste pool surveillante. Ik snap de opmerkingen mbt slechte ervaringen, maar ik heb ook surveillante gehad waarmee ik een band heb opgebouwd. Waar ik als dyslexie student vaak alleen mee in een kamer zat en die ik regelmatig kreeg toegewezen. Surveillante die ons gesprek van een paar maanden ervoor hadden onthouden en vroeg hoe het was afgelopen. Die zeker streng konden zijn, maar naar mij toe nooit onrechtvaardig.
    Dank voor jullie werk de afgelopen jaren!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top