Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

JOVD hekelt studieopdracht voor politieke partij DENK

Gepubliceerd: 26 May 2016 • Leestijd: 1 minuten en 4 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De JOVD Rijnmond, de jongerenorganisatie van de VVD, is ‘geschokt’ door een opdracht die studenten van de HR voor de politieke partij DENK moeten doen. Op zijn beurt hekelt collegevoorzitter Ron Bormans de ‘onvolledige en onjuiste teksten’ van de JOVD daarover.

De JOVD is geschokt omdat studenten commerciële economie voor hun project Marketing Today ‘gedwongen worden een politieke opdracht uit te voeren, zelfs als ze de partij in kwestie (die onder andere de Armeense genocide ontkent) niet steunen of hun uitspraken verachten’.

Belangenverstrengeling

Ook heeft de jongerenorganisatie het over een ‘schijn van belangenverstrengeling’ en wijst daarbij op de Turks-Nederlandse docent die de opdracht zou hebben binnengehaald. Vicevoorzitter Henk van Beek: ‘De opdracht komt van een politieke partij, en de docent is iemand die vergelijkbare denkbeelden lijkt te hebben als DENK.’ Dat laatste maakt de JOVD op uit tweets van de docent. De JOVD pleit voor politiek-neutrale opdrachten en wil dat de Hogeschool Rotterdam maatregelen neemt.

Dat is de HR niet van plan. De hogeschool zegt zich niet te herkennen in het statement van de JOVD. ‘Onvolledige en onjuiste teksten’, stelt collegevoorzitter Bormans in een tweet, en op de website stelt de HR onder andere dat de opdracht niet komt uit het netwerk van de bewuste docent. Daarbij handelt het bewuste onderzoek niet over een ideologisch vraagstuk. En: ‘Dat indien er op HR een opdracht voor een bedrijf, instelling of politieke organisatie wordt uitgevoerd, dat niet betekent dat wij het gedachtegoed van die partij onderschrijven. Er is in deze casus dus geen sprake van belangenverstrengeling.’

Examencommissie

Als studenten gegronde redenen hebben om de opdracht niet uit te voeren, kan de examencommissie hen een andere opdracht toewijzen, schrijft de HR. ‘Je kan inderdaad naar de examencommissie stappen’, reageert Van Beek. ‘Maar dat is niet eenvoudig. De drempel om zoiets te doen, ligt hoog.’

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

18 Responses to JOVD hekelt studieopdracht voor politieke partij DENK

 1. Ah, de kindertjes die 1 keer in de week het pak van papa mogen dragen hebben weer eens een schokkende ontdekking gedaan! Maar, ze hebben wel een punt, ook al is dat niet het punt dat ze hier proberen te maken.

  Het maakt geen donder welke partij de docente steunt en het maakt geen donder uit voor welke partij de opdracht wordt gemaakt. Het feit dat studenten voor welke partij dan ook een opdracht moeten maken is van de zotte. Je zou toch mogen verwachten dat een semi-overheidsinstelling zich neutraal opstelt. En studenten bijna dwingen een partij te helpen is complete waanzin.

  Uit het “persbericht” (Serieus? Kindertjes, je zit bij de JOVD, je hoeft niet zo professioneel te doen.) maak ik op dat de jonge prominenten zich vooral druk maken om het feit dat het om DENK gaat. De Armeense genocide wordt er met de nekharen bijgesleept. Ik vraag me of hun reactie hetzelfde zou zijn wanneer het een opdracht voor de VVD betrof.

  Concluderend: @Jongens en meisjes van de JOVD, leuk geprobeerd, maar volgende keer beter. Wees standvastig in je normen en waarden en niet op de partij spelen. @HR, doe es effe een normale opdracht verzinnen. Graag zonder (schijn van) politieke kleuring.

  K, thnx, bye,
  Karel.

 2. Zeer toevallig dat dit onderwerp nu op deze manier publiekelijk wordt gemaakt. Én dit heeft TOCH niets te maken met Sylvana Simons? Of wel?
  Toevallig hoor je niets van hen over de onderwerpen zoals;
  – de racistische bagger’ die Sylvana Simons dagelijks over zich heen krijgt op social media (http://revu.nl/nu-in-revu/wie-denkt-sylvana-simons-wel-dat-zij-is/)
  – discriminatie op de arbeidsmarkt (http://www.nu.nl/politiek/4216613/tweede-kamer-luidt-noodklok-discriminatie-arbeidsmarkt.html)
  – discriminatie in de samenleving (http://nos.nl/artikel/2107171-als-ik-een-autochtoon-was-geweest-was-ik-niet-geslagen.html ; http://nos.nl/artikel/2107146-aboutaleb-racisme-en-discriminatie-zijn-betonrot.html)
  – 1 op 5 stagiairs zijn gediscrimineerd (http://www.bureaugelijkebehandeling.nl/nieuws/stagiair-durft-discriminatie-niet-te-melden)
  – Enz.
  Wat een toeval zeg!

 3. Tja jongens, we leven in Rotjeknor, hartstikke Multi-Culti. Dus het is niet altijd koek en ei. Neem het met een korreltje zout, dat neem ik jullie ook.

 4. Jezus, Ahmet, doe maar rustig. Dit artikel gaat over een studieopdracht die voor een politieke partij wordt uitgevoerd en jij komt met een hele zooi links over (mogelijke) discriminatie. Wat heeft A met B te maken? Wanneer het een studieopdracht voor de PVV was geweest, had je het dan goed gevonden?

  En ik ben ik er volledig van overtuigd dat het inderdaad helemaal niets met Simons te maken heeft. De knulletjes van de JOVD willen gewoon even bij de grote-mensen-wereld horen.

  Dat jij bij enige vorm van kritiek op iets wat ook maar een klein beetje Turkse achtergrond heeft gelijk begint te roepen over “Discriminazi!!1!” geeft voor mij aan hoe weinig serieus ik jou kan nemen over dit onderwerp.

 5. AHMET KUYUMCU, Laten we het even stellen, dat iedereen discrimineert. Maar dat gaat niet over deze discussie. Dus kan je die kaart even in je hand laten. (ik word er zo moe van dit soort acties)

  De Discussie is “Kan een onderwijs instelling studenten dwingen onder zoek te doen voor een politieke partij?”

  Ik ben van mening dat je als onderwijs instelling geen onderscheid moet maken tussen politieke partijen en de opdracht had neutraler geformuleerd moeten worden.

  Omdat de opdracht neutraal geformuleerd wezen is het zeer moeilijk om dit te doen naar een organisatie van een politieke partij. Je kan elke partij in vullen en er zal er wel iemand problemen mee hebben.

 6. UGH Denk………..

  Hoe meer ik van die partij hoor, de meer neiging ik krijg op PVV te gaan stemmen……

 7. Wat een zeurkousen! Zo ervaar je eens een keer hoe Nederlanders met een andere etnische achtergrond zich soms ook voelen. Zij worden door de Nederlandse maatschappij soms óók gedwongen om dingen te doen waar zij niet achterstaan. Wordt daar wel eens rekening mee gehouden? Nee! Welkom in de échte werelds guys, jullie moeten jullie ogen nog openen merk ik!!

 8. @Sara

  Haha, wat? Kan je daar ook wat voorbeelden van geven want je opmerking raakt momenteel kant noch wal.

 9. @Roger L.

  …. reacties op dit artikel? Meer…, MEer…., MEEr…., MEER…., MEEEEEERRRRR!!!

 10. Onderdeel van de haat- en lastercampagne die op het moment tegen DENK en alles waar een beetje Turks in zit wordt gevoerd. Helaas werkt het wel (zie een aantal bovenstaande reacties), maar dat krijgt je wanneer je ALLES gelooft wat de mainstream media je door je strot duwt.

  Maar van de baklava en döner blijven we wel af, zo snugger zijn we dan weer wel. 🙂

 11. @Willem, dan gaan we dat regelen!

  @Sara, goed verhaal, lekker kort. Kunnen we niks mee.

  @Stewie, vertel meid. Welke van de reacties hier is een haatreactie op DENK of iets anders Turks?

 12. Beste Stewie Griffin, ik werk aan een artikel over hoe Nederlands-Turkse studenten de discussie rondom Erdogan, Ebru Umar en DENK ervaren. Ik weet niet of jij van Turkse afkomst bent, maar dat maakt niet uit: je lijkt hier een duidelijke mening over te hebben. Zou ik je daarom mogen interviewen? Anderen die hierover willen praten, zijn ook welkom mij een mailtje te sturen: e.van.der.molen@hr.nl.

 13. @Stewie,

  Ik heb net even snel het manifest van DENK doorgebladerd, en ik vind het nogal erg veel weg hebben van ‘laat Nederland meer islamitisch worden’. Iedereen gelijk staat er, en vervolgens worden de dames met een hoofddoek afgebeeld. Meer islamitisch onderwijs? Waarom? Naar mijn mening zou geen enkele middelbare school(of hoger) religieus moeten zijn. Kennis van de religies: ja. Want dan kun je elkaar wellicht beter begrijpen. Maar religie IN het onderwijs, nee. Evenals trouwens de keuzevakken Turks etc op het basisonderwijs. Engels is de wereldtaal, en dat wordt soms al ingevoerd op de basisscholen. Iemand kan (fatsoenlijk) maximaal 3 talen spreken. Dat je dan bv Turks, Nederlands en Engels doet alla, maar leer eerst allemaal eens goed Nederlands, voordat we ook andere talen bij het onderwijs betrekken. Wat betreft dat deel over de slavernij: serieus? nu nog steeds… Als ik het me goed herinner heeft de WIC 5% van de slaven verhandeld(VOC handelde niet in slaven(als in het verplaatsen ervan, wel gebruikt op plantages). Niet dat het goed te praten valt, maar voor die tijd was het heel normaal. Evenals dat er toen dus stammen waren die hun gevangen verkochten aan deze handelaren(wellicht moeten jullie daar maar eens naar kijken i.p.v. alleen Nederland aan te kijken op dit).

  Overigens, het enige nieuws dat ik lees is eigenlijk via Profielen. De rest vind ik nogal onzin en heb zo mijn eigen mening hierover(@Esme, nee dankje). Doe allemaal gewoon je werk en behandel elkaar met respect(dus vrouwen zijn niet minder dan mannen, bruine mannen kunnen niet slechter leren dan blanken etc.). Geloof en laat geloven, en laat de rest erbuiten. Al dat religieuze gedoe om niks altijd -_-”

  PS. wellicht staan hier ook veel taalfouten in, mijn grammatica en spelling is gewoon waardeloos 🙂 Gelukkig ben ik wat beter in Wiskunde 🙂

 14. @ESMÉ VAN DER MOLEN

  Leuk dat profielen ook zijn kleurtje laat zien…….

  Alleen mensen vragen die VOOR Denk zijn, lekker iedereen negeren die een andere mening hierover heeft…..

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top