Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Leven steeds duurder voor studenten

Gepubliceerd: 29 August 2016 • Leestijd: 1 minuten en 0 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Voor studenten wordt alles duurder, vooral de huur en het collegegeld. Zelfs de aanvullende beurs kan het verlies aan koopkracht niet goedmaken, waarschuwt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

leenstelsel, geld

De huren stijgen al jaren en de boodschappen kosten ook iets meer. Daarnaast bedraagt het collegegeld volgend jaar ruim tweeduizend euro, oftewel driehonderd euro meer dan in 2011.

Arme gezinnen

Het ISO ziet het met lede ogen aan. Hoe je er ook tegenaan kijkt, meent de studentenorganisatie, het wordt gewoon duurder om te studeren en dat werpt een drempel op voor jongeren uit arme gezinnen.

De koopkracht van wo-studenten gaat 1,27 procent omlaag, staat in de ISO-analyse. Als ze een aanvullende beurs hebben, is dat 1,17 procent. Onder hbo-studenten gaat het om een daling van 0,81 en 0,73 procent.

Ze gaan er meer op achteruit dan gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden. Werkenden zien hun koopkracht zelfs iets toenemen.

Zelf opvangen

Vroeger ging de basisbeurs voor studenten met de inflatie omhoog. Maar de basisbeurs is wegbezuinigd, dus die kan ook niet meer stijgen. Studenten moeten hun koopkrachtverlies zelf opvangen, bijvoorbeeld met hogere leningen of grotere bijbanen.

Het ISO doet aanbevelingen om het verlies te dempen. Zo moet de aanvullende beurs rekening houden met de stijgende huurprijzen en het collegegeld zou gedurende een hele studie gelijk moeten blijven.

Hypotheekmarkt

Kijk bovendien welk effect de stijgende studieschulden hebben op de hypotheekmarkt, voegt het ISO eraan toe. Want voormalige studenten kunnen straks misschien minder makkelijk een huis kopen als ze een hogere studieschuld hebben.

Op de derde dinsdag van september presenteert het kabinet de begroting voor 2017. Dan zal ook duidelijk worden of het iets aan de koopkracht van studenten wil doen of niet.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Leven steeds duurder voor studenten

  1. Maar gelukkig houdt de HR geen rekening mee dat iedereen zich het schompes moet werken om die 1900 euro bij elkaar te harken en krijgen we eigenlijk altijd roosters die bijbanen op normale tijden onmogelijk maken voor mensen boven de 18 die niet in de supermarkt/horeca/nachtdienst werken.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top