Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, Hoe voorkom ik een Koningskater?

Lieve Tosca,

Koningsdag staat weer voor de deur en dat betekent in ons huis maar een ding: kneiterhard zuipen. Ik kijk uit naar het feestje, maar niet naar de kater. Wat kan ik doen om die zo veel mogelijk in te perken?

Cheers,
Feestbeest

Toscahandje600

Hi Feestbeest,

Knetterhard zuipen en vrijwel katerloos wakker worden is als een 10 halen voor een tentamen waar je niet voor hebt geleerd. Al wil je het nog zo graag: de kans dat het daadwerkelijk gebeurt, is bijzonder klein. Dus beter tref je je voorbereidingen om de schade te beperken.

Je krijgt een kater als je te veel drinkt. Wat voor jou te veel is, weet ik natuurlijk niet. Dat heeft onder andere te maken met of je een man of vrouw bent: mannen kunnen meer hebben. En als je een geoefende drinker bent, heb je vaak ook minder last van katers.

Als je alcohol drinkt, moet je lever dat afbreken. Daarbij komen allemaal giftige stoffen vrij die ervoor zorgen dat je koppijn krijgt, dat je maag en darmen geïrriteerd raken en dat je je zweverig en trillerig voelt: dat is dus je kater. Hoe harder je lever moet werken, hoe heftiger je kater. Hoe minder je drinkt, hoe kleiner je kater. Niet drinken is natuurlijk ook altijd een optie, alleen weet ik niet hoe reëel die is op deze feestdag.

Door voor het drinken een stevige bodem te leggen, zorg je ervoor dat de alcohol vertraagd wordt opgenomen. Hierdoor heeft je lichaam meer tijd om de gifstoffen af te voeren. Een stevige maaltijd (denk stamppot of pasta) voor het drinken is dus een goed idee. Ga je marathonzuipen, probeer dan ook tussendoor wat meer te eten dan een laffe hamburger of een handje paprikachips. Iets met groenten of fruit is goed voor je.

Probeer tussen het drinken ook goed gehydrateerd te blijven. Alcohol drijft vocht af – daarom moet je zo vaak plassen – maar dat vocht heeft je lijf nodig om die gifstoffen af te voeren. Probeer dus om de alcoholische versnapering een glas water of cola te drinken. Let op: wodka cola telt niet als hydratatie-drankje.

Probeer een uur voordat je gaat slapen te stoppen met drinken en werk voordat je gaat slapen een goed glas water met een of twee aspirientjes weg. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Fijne Koningsdag!
Lfs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl

Tosca Sel schrijft maandelijks de column ‘Daten met Tosca’. En speciaal voor onze lezers is ze nu ook ‘Lieve Tosca’. Je kunt haar om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles.

Gepubliceerd: 20 April 2016 • Column

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Lieve Tosca, Hoe voorkom ik een Koningskater?

 1. Ik vind het advies van Tosca hier misleidend voor de studenten. Een kater krijg je niet doordat je te veel drinkt, maar doordat je stopt met drinken. Het voorkomen van een kater is dus heel simpel, niet stoppen met drinken.

 2. Goed zo @Karel Anker, zo is het maar net. Nachtje doorhalen, ‘s ochtends al paraat staan met een sixpackje Desperados en een aantal partjes limoen. En dan donderdagmorgen wel weer als een vent (of een stoere meid) op het werk/de stage/school zijn.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top