Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, is mijn vriend te groot voor een condoom?

Lieve Tosca,
Sinds kort heb ik een nieuwe vriend. Het klikt wel tussen ons in bed, maar hij klaagt steen en been over condooms. Hij heeft pijn bij het afrollen en als we er een om hebben gekregen, zegt hij dat het rubber de hele tijd op een onprettige manier voelt. Ik vind het vervelend dat hij zo’n last heeft van de condooms, maar vraag me ook af of hij zich niet aanstelt. Ik heb mensen tijdens de CondomChallenge condooms over hun hoofd zien trekken en zelf heb ik er wel eens een over mijn voet heen gerold. Zijn pik is naar mijn mening niet extreem groot, zeker niet groter dan mijn voet. Is mijn vriend echt te groot voor een condoom of moet ie niet zo zeuren?

Liefs,
Anoniempje

Toscahandje600

Lief anoniempje,

Ik vind dit een beetje een lastige vraag omdat ik niet in de onderbroek van je vriend heb gekeken voordat ik je een antwoord geef. Een foto zou misschien helpen. Geintje!

Het zou best kunnen dat standaard condooms van de drogist aan de krappe kant zijn voor jouw vriend. De rubbertjes zijn natuurlijk enorm rekbaar en passen inderdaad ook om andere ledematen, maar daar haal je ze vaak ook snel weer vanaf. Piemels zijn een stuk kleiner dan jouw voet, maar ook gevoeliger. Daarom is het toch wel fijn als een condoom een beetje comfortabel zit.

Bij de drogist verkopen ze standaard condooms voor de gemiddelde man. De gemiddelde man heeft een penis die stijf tussen 13,5 en 14,9 centimeter lang is. Het gemiddelde wordt aan de ene kant bepaald door Zuid-Koreanen wiens pikken gemiddeld 9,66 centimeter lang zijn en aan de andere kant door Congolezen die gemiddeld 18 centimeter meten.
Nederlanders zitten met 15,6 centimeter boven het gemiddelde. En als je gemiddelde maat boven het gemiddelde zit, dan zijn er in Nederland dus ook aardig wat mannen die een nog grotere hebben. Zo zit dat statistisch gezien nou eenmaal.

Als een condoom te krap is, heeft dat bijna altijd te maken met de breedte. De meeste rubbers passen qua lengte om iedere pik, je hoeft ze immers niet tot aan de wortel af te rollen. Goedkopere condooms hebben vaak een rechte pasvorm en kunnen daardoor wat krap zitten rond de eikel. Condooms met een meer natuurlijke pasvorm zijn net wat breder aan de bovenkant. Daardoor zitten ze comfortabeler en rollen ze makkelijker af.
Als ook de anatomisch verantwoorde condooms ook te krap zitten, kan je op zoek naar een iets grotere maat. Pasante, TheyFit en MySize hebben grotere rubbers in hun assortiment.

Een man met een iets grotere pik kan in de meeste gevallen aardig toe met een standaard condoom. Het zit misschien net wat minder comfortabel, maar het rubber beschermt wel tegen soa’s en zwangerschappen. Wanneer je echt bovengemiddeld groot bent geschapen – in zowel de lengte en de omvang – is een groter condoom een must. Op een te krap condoom komt te veel spanning te staan waardoor het eerder knapt. Een te groot condoom brengt overigens ook risico’s met zich mee omdat deze makkelijker afglijdt tijdens het neuken en dan doet ie niet meer wat ie moet doen. Het is misschien even proberen en passen tot je de perfecte condoom hebt gevonden, maar het is de moeite meer dan waard.

Liefs,
Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl

Tosca Sel schrijft maandelijks de column ‘Daten met Tosca’. En speciaal voor onze lezers is ze nu ook ‘Lieve Tosca’. Je kunt haar om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles.

Gepubliceerd: 13 January 2016 • Column

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

17 Responses to Lieve Tosca, is mijn vriend te groot voor een condoom?

  1. Dit is toch niet echt een vraag die hier gepubliceerd hoort te worden als je het mij vraagt.

  2. Het zou ook een truc van zijn kant uit kunnen zijn, misschien vindt hij een condoom dragen niet zo prettig en doet hij het liever zonder. Ik weet niet hoe oud hij is, maar als hij rond 23-24 is dan ga ik er vanuit dat hij al eerder sex heeft gehad. Je kan me dan niet zeggen dat hij tot nu toe geen condoom heeft gevonden dat bij hem past. It’s a trick!!! Ik zou Magnum condooms kopen en dan kijken als hij nog door blijft zeuren.

  3. Als ie niet groter is dan jouw voet kun je een sok proberen? Die zitten in ieder geval niet zo strak.

  4. @Kwade student
    Ik kan me voorstellen dat je (net als ik) niet helemaal op je gemak voelt bij dit soort artikelen. Maar ik snap ook waarom ze wél worden geplaatst. Wie durft er openlijk (op een normale manier) over seks te spreken? Daar heerst nog steeds een taboe op.
    Een artikel als dit kan studenten daarom helpen die met dit soort vragen rondlopen.

  5. Sorry maar ik vind dit ook niet kunnen. Dit gaat mij iets te ver.

  6. @kwade studenten wat gaat er hier dan te ver? Ik zie alleen twee volwassenen die met normale taal praten over voorbehoedmiddelen. Of mag men daar niet over praten?

  7. Ik vind het netjes besproken. Ik vind dat er geen taboe moet zijn op het bespreken van condoomkwesties in “openbare media” ook al voelen sommige mensen zich er niet prettig bij: het belang van het gebruik van condooms (SOA’s, zwangerschappen) weegt op tegen het ongemakkelijke gevoel dat iemand (bijvoorbeeld ik) erbij kan hebben. Misschien stoor je je aan woordkeuzes van Tosca o.i.d. maar het onderwerp is totaal legitiem: dit kan een probleem zijn. Dat weet ik…..(dit blijft toch anoniem..??)

  8. Ik voel me opzicht wel gemakkelijk omtrent de vraag en het onderwerp. Tevens vind ik het eigenlijk goed dat er over zulke onderwerpen wordt gepraat, maar dan moet het wel over iets gaan dat meer waarde toevoegt aan ons(studenten) dan in vergelijking met ‘Is mijn vriend te groot voor een condoom?’.

  9. ff hoor. Er staat: “… en als we er een om hebben …”. We?

  10. Mooi artikel!
    Een bekende ‘smoes’ en al zit een condoom (iets) te strak, dan is een andere maat proberen een simpele oplossing. Standaard condooms hebben een nominale breedte van 52 tot 56 mm (dat is de breedte als het condoom plat ligt).
    Dat is een maat die het best past bij een omtrek (in erectie) van +/- 11 tot 12cm.
    Het Duitse merk MySize heeft condooms in verschillende breedtematen:
    47, 49, 53, 57, 60, 64 en 69. Sommige andere merken hebben ook ruimere maten, behalve… Durex. Het Durex “XL Power” condoom is namelijk slechts een centimeter langer, maar net zo breed als de standaard Durex condooms.
    Hij moet dus gewoon even de omtrek in erectie meten (of check met een smartphone de website http://www.meetjepenis.nu )

    Als hij toch blijft zeuren dan kun je altijd nog kiezen voor het vrouwencondoom. Even wennen misschien, maar ze zijn tegenwoordig een stuk beter dan vroeger. Jij bent en blijft in control over je eigen lichaam, het beschermt je tegen SOA en zwangerschap. Het kan niet te krap zijn voor hem en ze zijn latex-vrij (dus een latex-allergie is dan ook geen excuus meer).

  11. @kwade student: Vertel me wat je wil weten – of wat je zou willen lezen – en ik zal m’n best doen er een artikel over te schrijven/ er een antwoord voor je te vinden. Je kan hier reageren, maar ook mailen naar t.sel@hr.nl Ik sta open voor suggesties en ben zeer benieuwd naar je input!

  12. Je kan ook allebei een SOA test doen. Kan nooit kwaad, ze zijn meestal gratis bij de GGD. Vergeet alleen niet dat je ook nog een ander conceptiemiddel (pil, spiraaltje, etc) moet gebruiken voor je stopt met die onhandige condooms!

  13. Er zijn ontelbare sites waar dit soort vragen beantwoord kunnen worden. Volgens mij is de vraagsteller gewoon een troll. Misschien in het vervolg onderwerpen kiezen waar zoveel mogelijk studenten zich mee kunnen relateren, want ik denk niet dat er veel studenten zijn met hetzelfde probleem.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top