Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca: M’n volle agenda maakt me gek

Lieve Tosca,

Toen ik laatst m’n agenda opende om een afspraak met m’n moeder en tante te plannen, kreeg ik het spontaan benauwd. Alle weekenden tot mei zitten al zo’n beetje vol met afspraken. En met m’n lesrooster, baantje en hockeytrainingen heb ik ook doordeweeks bijna geen vrije tijd. Een avondje per week, als ik geluk heb. Begrijp me niet verkeerd, ik vind alles wat ik doe leuk, maar er is bijna geen ruimte voor spontaniteit. Het greep me naar de keel en laat me al dagen niet meer los. In bed duizelt het me soms. Hoe krijg ik weer een beetje ruimte in m’n agenda?
 
Lfs, Stresskippie

Lieve Toscanotitieboekje groot

Lief Stresskippie,

Een paar jaar geleden zat ik in precies dezelfde situatie als jij. Ik deed allemaal leuke dingen en wilde eigenlijk nergens in schrappen, maar ik ging er ongemerkt aan onderdoor. Als mensen vroegen hoe het ging, antwoorde ik ‘druk’. Of het goed of slecht met me ging wist ik eigenlijk niet, ik was vooral bezig met m’n afspraken nakomen.

Toen een nierbekkenonsteking me twee weken vloerde, moest ik m’n agenda leegmaken. En gek genoeg ontdekte ik toen pas hoe druk ik het daarvoor had. Ineens had ik tijd om een boek te lezen. Ik was nog niet relaxed en checkte iedere 10 minuten m’n telefoon om niets te missen, maar ik deed het in ieder geval.

Na de nierbekkenontsteking ben ik radicaal gaan schrappen in m’n agenda. Ik zorg dat ik door de weeks in ieder geval twee avonden voor mezelf heb (die natuurlijk gevuld kunnen worden met gezelligheid als ik daar zin in heb) en ik plan niet meer alle weekenden vol.

Vier afspraken op een zaterdag vond ik heel normaal (sporten, lunch, verjaardag en nog een feestje), nu probeer ik dat meer binnen de perken te houden. De verjaardag gaat in de agenda, de lunch kan nog spontaan voorkomen en het feestje alleen als ik er nog puf voor heb. Ik moest hier erg aan wennen en ik zie m’n vrienden nu iets minder vaak, maar als ik er ben heb ik tijd en aandacht voor ze. Ik vind het een vooruitgang.

Leg plannen waar je blij van wordt en energie van krijgt vast en kijk kritisch naar de dingen die veel tijd kosten. Brengt hockey je te veel stress, kijk dan of je een niveau lager kan gaan spelen of dat je misschien een andere sport kan vinden die wat minder tijd kost. Heb je eigenlijk geen tijd voor je bijbaantje, overweeg dan wat geld van DUO te lenen. Kost die ene vriendin je meer energie dan dat ze oplevert, probeer haar dan minder te zien dan je nu doet.

En plan tijd in voor jezelf zodat je je niet meer gevangen voelt in je volle agenda. Heb je een avond vrijgepland, maar zin om met een vriendin af te spreken? Dat moet je dan ook gewoon doen. Doe wat je blij maakt – dat levert je uiteindelijk het allermeeste op.

Lfs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl

Tosca Sel schrijft maandelijks de column ‘Daten met Tosca’. En speciaal voor onze lezers is ze nu ook ‘Lieve Tosca’. Je kunt haar om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles.

Gepubliceerd: 30 March 2016 • Column

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Lieve Tosca: M’n volle agenda maakt me gek

 1. Dit is beter dan heel de dag niks te doen hebben.
  Ik heb niks te doen heel de dag omdat mijn ”vrienden” nooit tijd hebben.

 2. Nexus 5, misschien kan jij wat afspraken van Stresskippie overnemen? Probleem gelijk opgelost 😉

 3. Ik heb het idee dat dit te maken heeft met ouder worden. Als je de magische leeftijd van veertig hebt bereikt neemt de behoefte aan een rustig en ‘voorspelbaar’ weekend of week toe, ook Tosca zal dit herkennen.

  Het advies van Tosca opvolgen lijkt mij een verstandige keuze!

 4. @ThomasB, 32 en nogsteeds rock ‘n roll hoor 😉
  Maar slechts om het weekend want katers en slaapgebrek breken me ieder jaar meer op. Boeh!

 5. Dat een volle agenda en dus een ‘druk’ leven je gek maakt is een persoonlijke kwestie. Meestal los je dat op door goed te sporten. Als de sport je al stress bezorgd vraag ik me af of je het wel leuk vindt.

  Misschien is het plannen voor jou juist een probleem. Plan eens niets meer in, ga gewoon alles spontaan doen. Misschien ga je het leven dan nog leuk vinden.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top