Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, wat moet ik met die online viezeriken?

Lieve Tosca,

Als ik m’n Facebook of Instagram open en naar m’n inbox ga, stroomt die over van de gorigheid. Mannen sturen me aan de lopende band seksueel getinte berichten en foto’s van hun ontblote torso’s of geslachtsdelen. Ik vind dit heel onprettig en wanneer er andere mensen in de buurt zijn durf ik m’n inbox nauwelijks te openen. Hoe moet ik hiermee omgaan, of beter nog: hoe kom ik hiervan af?

Lfs Rooie Oortjes

ToscaZonnebrilbreed - Sugarcoated Pictures

Lieve Rooie Oortjes,

Toen ik nog niet verloofd was en af en toe een Tindermatch toevoegde als Facebookvriend, had ik hier ook weleens last van. Gasten die op het eerste oog heel normaal leken, ontpopten zich soms binnen een paar uur tot regelrechte smeerpijpen. Met bijbehorende foto’s en teksten.

Ik ben echt niet preuts, maar ik word er gewoon niet blij van. Zit je ’s morgens in de trein je WhatsApp en Facebookberichten van vrienden te beantwoorden, krijg je dit soort gekkigheid op je scherm. De eerste paar keer voelde ik me nog wel gevleid, maar de charme ging er snel van af. Ik werd het beu en schoonde mijn account op.

Facebook en Instagram zijn voor mij een friend-only zone. Alle onbekenden heb ik ontvriend en nieuwe mensen komen er niet zomaar meer bij. Nog steeds krijg ik regelmatig vriendenverzoeken van Oostbloksletjes en onbekende Afrikaanse prinsen. Die klik ik sowieso weg. Als het iemand is die ik niet ken maar met wie ik wel gezamenlijke vrienden heb, vraag ik vaak even of we elkaar ergens van kennen en waarom hij/zij een vriendschapsverzoek heeft gestuurd.

Als ik geen antwoord krijg, accepteer ik het verzoek niet. Als ik een vaag antwoord krijg, accepteer ik ook niet. Eigenlijk accepteer ik alleen nog maar verzoeken van mensen die ik ontmoet heb of van mensen die met een goede reden willen connecten. Nu durf ik zelfs bij m’n ouders op de bank m’n Facebookberichten te openen, behalve dan die verstopte box met berichten van mensen die ik niet ken. Dat hoekje bezoek ik alleen maar als ik zin heb in gorigheid en dat is eigenlijk nooit.

Heel soms gaat het mis en krijg ik toch ineens weer een raar bericht. Die mensen ontvriend ik direct, daarna kunnen ze me geen berichten meer sturen. Hetzelfde geldt voor Instagram, ook daar kan je alleen berichten sturen aan mensen die jou volgen.

Mijn advies aan jou is dus: schoon je vriendenlijst op en hanteer vanaf nu een streng digitaal deurbeleid. Zet al je accounts op privé (of zo privé mogelijk) en negeer alle digitale flirters. Voor je het weet ben ook jij viezerik-vrij.

Lfs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl. Je kunt ‘Lieve Tosca’ om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een tweewekelijkse update.
Gepubliceerd: 28 September 2016 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top