Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

MeetUp010: Maak van elk kind ‘een maker’

Gepubliceerd: 22 September 2016 • Leestijd: 1 minuten en 22 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Regelmatig komen ze bij elkaar: enthousiaste docenten uit het Rotterdamse onderwijs. Tijdens de achtste editie van MeetUp010 draaide het allemaal om ‘maker education’.

meetup010, bijeenkomst voor onderwijsmensen over maker education

Dit keer was Hogeschool Rotterdam de host en RDM Campus de locatie waar MeetUp010 plaatsvond. Een passend decor,  want waar je ook kijkt ‘op RDM’ zie je technische hoogstandjes: een betere locatie om te praten over het maakonderwijs is er niet.

Maak zelf

De sprekers maken gebruik van filmpjes, flitsende powerpoints en snelle humor. De ongeveer honderd aanwezige docenten hangen aan de lippen van Arjan van der Meij, leraar natuurkunde en kwartiermaker maker education. ‘Maakonderwijs’, vertelt Van der Meij, ‘is niks anders dan zelf aan de slag gaan met dingen. Het zelf doen. Het zelf maken. Leerlingen motiveren om dingen te maken en tegelijkertijd te leren.’

Van der Meij laat verschillende voorbeelden zien: van een werkende airhockeytafel tot een lichtgevende kubus, alles is ontworpen door zijn leerlingen. Zijn doel? ‘Van elk kind een maker maken.’ Dat begint volgens Van der Meij bij de docent zelf: ‘Ga zelf iets maken. Dat mag alles zijn. Het hoeft niet mooi te zijn, het hoeft niet perfect te zijn. Gun jezelf het maakproces.’

Niet opgeven na eerste tegenslag

Van der Meij heeft ook oud-leerling Victor Hupe (17) meegenomen, die al eerder in het openbaar in een TED talk over maakonderwijs sprak. Victor: ‘Het allerbelangrijkste is dat je leerlingen leert probleemoplossend te denken. Ze moeten niet bij de eerste tegenslag opgeven, maar op zoek gaan naar nieuwe oplossingen. Maak- en doe-onderwijs helpt daarbij.’

Na de lezingen, die muisstil gevolgd werden, gaan de docenten zelf iets ‘maken’, om de avond vervolgens af te sluiten met een workshop. Wie kijkt naar de fröbelende docenten waant zich even terug in het lokaal voor beeldende vorming op de middelbare school. Er wordt gelachen, gewerkt en gepraat. De docenten zijn weer even de leerlingen, en voor hun werkhouding verdient deze klas een tien met een griffel.

Tekst en fotografie: Bas Koedood

Blijf op de hoogte van MeetUp010 via http://meetup010.wordpress.com/ . Voor alle Rotterdamse docenten en studenten IVL/PABO wordt op 8 oktober door MeetUp010 een onderwijsfeest gegeven.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top