Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nederland hoeft buitenlandse studenten geen ov-kaart te geven

Gepubliceerd: 2 June 2016 • Leestijd: 0 minuten en 42 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Nederland maakt zich niet schuldig aan ongelijke behandeling. Het mag de ov-kaart alleen aan zijn eigen studenten geven en hoeft die niet aan studenten uit andere Europese lidstaten te gunnen.

ov_logo_studentenkaart

Het Europese Hof van Justitie stelt de Europese Commissie vandaag in het ongelijk. Die vond het niet eerlijk dat een Britse Erasmusstudent in 2009 geen ov-studentenkaart kreeg en sleepte Nederland voor de rechter. De kosten voor een studie zouden er voor alle EU-burgers gelijk moeten zijn.

Nederland bestreed dit en voerde aan dat de ov-kaart deel uitmaakt van de prestatiebeurs. Het is daarmee eigenlijk een voorwaardelijke lening, want wie geen diploma behaalt moet de kosten van de ov-kaart terugbetalen. Aangezien Erasmusstudenten en andere buitenlandse studenten geen recht hebben op studiefinanciering in Nederland zouden ze dus ook geen ov-kaart hoeven te krijgen.

In januari werd al duidelijk dat Nederland een sterke zaak had. De advocaat-generaal van het Europese Hof verwees het pleidooi van de Europese Commissie naar de prullenmand en het Hof nam dit advies over. In zijn arrest van vandaag stelt het dat de reisvoorziening voor Nederlandse studenten verstrekt is in de vorm van een studiebeurs- of lening. Nederland is dan ook geenszins verplicht de ov-kaart ook toe te kennen aan buitenlandse studenten.

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Nederland hoeft buitenlandse studenten geen ov-kaart te geven

 1. Die ‘International students’ – veelal uit China en omstreken – zullen waarschijnlijk al wat centen hebben om naar Rotterdam te komen. Daarbij slapen ze veelal ook in de op de campus toegewezen appartementen, dus hoeven ze niet met het OV. Ik vind het wel best zo.

 2. Je leest het niet goed Wouter V., het gaat hier niet om studenten uit China, maar uit andere Europese landen, met name Erasmusstudenten. Een Britse Erasmusstudent heeft Nederland voor de rechter gesleept.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top