Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

OM gaat stageweigeraar vervolgen

Gepubliceerd: 19 February 2016 • Leestijd: 0 minuten en 15 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het Openbaar Ministerie gaat de werkgever vervolgen die een homoseksuele student een stage weigerde. Dat zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Tuin- en dierenbedrijf A. Th. de Boer had student Bas van der Meer niet voor een stage mogen afwijzen op grond van zijn geaardheid, oordeelde het College voor de rechten van de mens gisteren.

Het bedrijf vond de levenswijze van de student strijdig met het christelijke geloof. Maar onderscheid op grond van geaardheid is nu eenmaal strafbaar, aldus het OM.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

11 Responses to OM gaat stageweigeraar vervolgen

 1. @willem
  Waarom is dit schandalig? Discrimineren mag niet en dat is wel wat er gebeurde. Als iemand jou weigert omdat je blauwe ogen hebt, vind je dat dan oke?

 2. Het is inderdaad niet passend om iemand om zijn geaardheid te weigeren, echter ben ik er van overtuigd dat dit in de praktijk dagelijks plaatsvindt. Niet alleen op basis van ras, geaardheid, en sekse, maar ook uiterlijk en andere zaken. Het verschil hierbij is dat de “echte reden” dat iemand niet wordt aangenomen niet naar buiten lekt. Ik durf daarbij bijna wel te zeggen dat ieder die in de situatie was om iemand anders aan te nemen zelf ook wel kandidaten over de vloer had die hij/zij niet om persoonlijk redenen wilde aannemen in plaats van dat diegene de capiciteiten niet had. Daarom kan ik enerzijds begrijpen waarom Willen dit opgeblazen noemt, aangezien dit heel vaak voorkomt, maar het alleen iets groots wordt wanneer het op basis van ras of geaardheid is maar niet als iemand wordt afgerekend op uiterlijk, mening of andere zaken…..

 3. Discriminatie mag geen reden zijn om iemand een stage te weigeren. Tegelijkertijd leven we in een vrij land waarin we vrij zijn om een religie aan te hangen en daarnaar te leven.

  In deze situatie was het breekpunt niet zozeer dat de jongen homo ís. Maar, om het in dure worden te zeggen, omdat hij ‘praktiserend homo’ is. (Zie ook: http://nos.nl/artikel/2070207-stagiair-afgewezen-om-seksuele-geaardheid.html) In het christendom is dat laatste echt uit den boze. Voor het hebben van een andere geaardheid is doorgaans wel acceptatie/begrip.
  Op basis van het geloof heeft het bedrijf besloten om deze jongen geen stage te laten lopen. De jongen is naar de media gestapt en die heeft het weer flink opgeblazen.
  Ik snap eerlijk gezegd niet waarom het weigeren van de stage niet mag, op basis van discriminatie, maar het bedrijf zich niet aan christelijke normen en waarden mag houden, terwijl je vrij bent in geloofsovertuiging…

  Tussen discriminatie en geloofsvrijheid zit al jaren een spanningsveld. Helaas moet ik constateren dat in dit soort gevallen, en vooral als het het christendom betreft, al gauw de kant gekozen wordt van de ‘gediscrimineerde’…

 4. Zeker opgeblazen gedoe. Als het om iets anders ging dan zou het nooit in het nieuws zijn komen.

 5. Hmmm en alle auslanders en krullenkoppen die undercover worden geweigerd, hebben jullie daar nog wat op te zeggen…. Dat is zeker een gevalletje geen discriminatie… Dit is gewoon bullshit en geef de weigeraar groot gelijk

 6. @Kadir Dus omdat “Ausladers en krullenkoppen” worden geweigerd, mag deze knul ook worden geweigerd? Als ik jou was zou ik een keuzevak nemen in de trend van logisch redeneren.

  @Konijntje Iemand noemt de situatie opgeblazen dus is hij homofoob? Lekkere argumentatie: “als je het niet met mij eens ben, dan ben je homofoob!!1!”

  Verder is het een lastig verhaal. Zou je willen werken in een organisatie waar je iedereen je met de nek aankijkt? En er worden dagelijks mensen geweigerd om onbenullige redenen, bijvoorbeeld omdat iemands kop de interviewer niet aanstaat, e.d. Waarom zou deze onbenullige reden dan verboden moeten zijn? Zou iemand ook worden geweigerd als hij zich ieder weekend kapot zuipt en alles doet wat God verboden heeft? En waarom is het vasthouden aan de ene leefregel van het christendom reden voor vervolging en het andere niet?

 7. @Anne
  De betreffende student moet niet gaan roepen dat hij geweigerd wordt om zijn geaardheid, maar zeg dan eerlijk erbij dat je geweigerd bent omdat je die geaardheid in praktijk brengt. Nu wordt het bedrijf nog om andere voorwendselen vervolgd ook. Daarom noem ik het een opgeblazen situatie.

  @Konijntje
  Je reactie vind ik onvolwassen.

  @Rutta G, Rien, Student HR
  Gelukkig zijn er meer mensen die nuchter redeneren. Er zijn hier verschillende belangen, die met elkaar botsen. Daar moet je niet zo’n mediazaak van maken. Ik weet het natuurlijk niet, maar het komt over alsof de betreffende student hier gewoon via het OM een slaatje uit wil slaan. Respecteer elkaar in elkaars mening en ga niet lopen zeuren over discriminatie, maar bedenk dat het misschien wel beter is om ergens stage te lopen waar mensen je graag willen hebben. Zijn alle partijen tevreden!

 8. Waar was de OM toen ik drie keer werd geweigerd voor stage, omdat ik een hoofddoek om heb? Mijn zelfvertrouwen was naar de maan en terughalen duurde jaren…

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top