Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Opdracht: Maak een met internet verbonden vibrator

Gepubliceerd: 8 December 2016 • Leestijd: 1 minuten en 16 seconden • Overig Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Intimate devices, dat is dus een ander woord voor seksspeeltjes. Docenten Diederik de Vries en Arne Padmos van technische informatica gaven studenten van de minor Security Lab de opdracht om een vibrator te maken die verbonden is met internet. Het leerdoel had niks te maken met de erotische industrie, maar alles met internetveiligheid.

Intimate devices

‘Juist als het gaat om de intieme sfeer, is digitale privacy en veiligheid cruciaal. Veel mensen nemen privacy niet meer zo serieus. Er is een tegenstrijdigheid tussen privacy en gebruiksgemak, en die tegenstrijdigheid hebben we studenten willen laten onderzoeken’, aldus de docenten. ‘Om die reden kozen we ervoor studenten een met internet verbonden vibrator te laten maken. Partners kunnen daarmee op afstand seks met elkaar hebben, en daarbij willen ze geen pottenkijkers of opslag van informatie. Door de opdracht van deze context te voorzien, was het voor studenten direct duidelijk hoe relevant privacy was in hun ontwerp.’

Intieme en gevoelige data

De docenten halen de rechtszaak tegen We-Vibe aan. In september van dit jaar sleepte een vrouw het bedrijf voor de rechter, omdat het met internet verbonden massage-apparaat van We-Vibe zonder dat ze het wist ‘intieme en gevoelige data’ van haar gebruik naar het bedrijf had gestuurd.

Een taboeonderwerp zet studenten bovendien aan het denken hoe ze een realistische situatie kunnen creëren om hun product te testen. Zo moesten ontwikkelaars van een smart vibrator (buiten de HR) hun systeemontwerp omgooien omdat ze hadden getest op fruit en niet bij mensen. Vlak voor de delivery deadline bleek dat de Bluetooth in hun vibrator, waarmee zij verbinding wilden maken met internet, niet goed werkte door het menselijk lichaam.

Niet passen bij geloofsovertuiging

Terug naar de Hogeschool Rotterdam waar de studenten met al deze overwegingen aan het werk gingen. Niet alle studenten maakten een vibrator. Sommige vonden deze opdracht niet passen bij hun geloofsovertuiging. Ze maakten een andere intimate device die verbonden is met internet: een insulinepomp en een ‘kissing device’ waarmee je je geliefde een digitale kus kunt geven. De prototypes op deze foto zijn het eindresultaat van wekenlang programmeren, en tot slot ‘knutselen’ met de 3D-printer en siliconen in het Stadslab op locatie Wijnhaven 99.

Esmé van der Molen
Foto: Levien Willemse

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Opdracht: Maak een met internet verbonden vibrator

 1. Dit thema heeft wel een heel hoog giebel-gehalte, bij een klas met alleen mannelijke studenten. Waarom niet wat lef tonen en meer out-of-the-box denken door studenten een vibrator voor mannen laten ontwikkelen? Of een smart opblaaspop? Dan is het het uitvoeren van een functionele validatie ook een stuk eenvoudiger.

 2. @Eduard: Voortplanting (dus seks) is de reden waarom wij op aarde zijn.

 3. Ha Marielle,

  Deze opdracht is dus níet gegeven aan een klas met alleen maar jongens. Twee dames ‘met een migratieachtergrond’ hebben óók meegedaan aan deze Minor, mét ronkende cijfers.

  Zij hebben bewust gekozen voor de minor en hebben – desgevraagd – daar tot nu toe geen spijt van!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top