Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Rechter: ‘WTC is geen schoolplein’

Gepubliceerd: 23 November 2016 • Leestijd: 2 minuten en 5 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een advocatenkantoor en de verhuurder van het World Trade Center (WTC) stonden tegenover elkaar in de rechtbank. De aanwezigheid van studenten van de HR in het WTC zou afbreuk doen aan de kwaliteit van de verhuurde kantoren, vond de huurder die stelde dat dit een ‘tot huurprijsvermindering leidend gebrek’ is.

wtc-schoolplein-demian
Om 15.42 is dit artikel bijgewerkt met een citaat van de woordvoerder van Bouwinvest.

Stel: Je huurt voor een behoorlijke som geld een kantoor op een A-locatie, het World Trade Center in Rotterdam, en vlak bij je kantoor wordt opeens ruimte verhuurd aan een onderwijsinstelling: de Hogeschool Rotterdam. Dit overkwam een advocatenkantoor, gevestigd in het WTC.

Toen de advocaat zijn huurcontract tekende, werd de ruimte aangeprezen met teksten als ‘de perfecte omgeving om uw bedrijf te vestigen in een uniek gebouw dat voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen’ en ‘van een gebouw met deze uitstraling mag u het nodige verwachten en dat krijgt u dus ook’.

Een school en een gebouw dat aangeduid wordt als toplocatie zijn niet met elkaar in overeenstemming te brengen, stelde de huurder. Groepen studenten die per uur van lokaal wisselen en extra drukte in de liften en op de toiletten passen niet in het beeld dat de verhuurder in haar brochure schetste. Hij ging daarover in gesprek met de verhuurder, maar dat leidde niet tot een oplossing en daarom concludeerde de advocaat dat de verhuurder ‘in verzuim is’ en dat er sprake is van een ‘gebrek’.

Vanaf het vierde kwartaal van 2015 betaalde hij nog maar 70 procent van de huur. Hij wil dat de huurovereenkomst wordt ontbonden.

‘Studenten vormen gebrek’

De verhuurder, Bouwinvest Dutch Institutional Office Fund, betwistte dat er sprake is van een gebrek, stelde dat het WTC ‘een multi-tenantgebouw is’ met een grote diversiteit aan functies en bedrijven en vorderde de achterstallige huur, verhoogd met een boeterente en de incassokosten.

Maar de kantonrechter was het eens met de huurder. Die hoefde niet te verwachten dat ‘op de verdieping waar hij ruimte huurt, in groten getale scholieren rondlopen’. Die scholieren hoeven op zich niets bijzonders te doen om tot het oordeel te komen dat sprake is van een gebrek, vindt de rechter. Hun aanwezigheid past niet bij een ‘representatieve kantooromgeving in het centrum van Rotterdam. Het WTC is een kantoorgebouw, geen schoolplein.’

De rechter oordeelde dat de inhouding op de huur terecht was en de gehanteerde korting op de huurprijs van 30% redelijk. De huurovereenkomst wordt ontbonden.

Looplijnen

Op de locatie Kralingse Zoom van de HR wordt ge- en verbouwd en zo lang dat duurt, zijn verschillende economische opleidingen elders gehuisvest. De opleidingen commerciële economie en small business & retail management zitten sinds 2014 met zo’n 1500 studenten in het WTC.

De directeur, Fred Feuerstake, wist niets van de zaak van het advocatenkantoor tegen de verhuurder van het WTC. Hij las erover in het Algemeen Dagblad. ‘Voordat wij met onze studenten onze intrek namen, zijn er goede afspraken gemaakt. In bepaalde gangen zijn alleen stafkantoren gevestigd, daar mogen geen studenten komen. Er zijn looplijnen voor studenten in het WTC en gedragsregels, ook voor buiten op de trappen. Voor zover ik weet gaat alles goed. Ik krijg geen klachten.’

Ook bij Bouwinvest zijn geen bijzondere klachten bekend, zo liet een woordvoerder weten. ‘Er zijn weleens klachten, maar die worden tussen betrokken partijen besproken en opgelost, in samenspraak met de hospitality manager van het WTC.’

Tekst: Dorine van Namen
Illustratie: Demian Janssen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Rechter: ‘WTC is geen schoolplein’

  1. Je zou van een advocatenkantoor wel verwachten dat zij eerst een klein onderzoek zouden gaan doen naar de locatie waar zij heen verhuizen. Slordig dat zij dit waarschijnlijk niet hebben gedaan.

  2. @Dorine van Namen: Ah, excuus. Daar heb ik overheen gelezen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top