Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

RMU krijgt na verbouwing meer ruimte en betere ICT-voorzieningen

Gepubliceerd: 15 November 2016 • Leestijd: 2 minuten en 37 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De bovenste verdiepingen van het STC, waar de Rotterdam Mainport University van de HR zit, worden grondig verbouwd. Ook krijgt de RMU er een verdieping bij en worden de ICT-voorzieningen verbeterd. Dit staat in een communiqué van de STC-Group, HR en RMU.

verbouwing-rmu-demian

Reden voor de maatregelen zijn klachten van medewerkers en studenten over deze zaken. De RMU maakt deel uit van de HR (Hogeschool Rotterdam) maar werkt op de locatie Lloydstraat sinds 2012 samen met de STC-Group (Scheepsvaart en Transport College), dat ook mbo- en vmbo-onderwijs verzorgt. Beide partijen zijn tevreden over de samenwerking, maar zijn het erover eens dat er nieuwe afspraken moeten komen over huisvesting en bedrijfsvoering. RMU-directeur Maarten van Ogtrop: ‘De stuurgroep van RMU heeft een onderzoek laten doen naar de locatie waar RMU het beste in staat is kwalitatief hoogwaardig onderwijs te geven. Daarbij is verder gekeken dan alleen de Lloydstraat, maar uiteindelijk is besloten de problemen ín dat gebouw aan te pakken.’

Communicatieprobleempjes

Neem de ICT-voorzieningen. Computers starten bijvoorbeeld traag op en dat komt omdat er bij RMU gebruik wordt gemaakt van zowel het netwerk van de STC-Group als van de HR. Van Ogtrop: ‘Beide netwerken hebben we op dit moment nodig maar ze hebben communicatieprobleempjes met elkaar. De komende tijd gaan we kijken of we op het ene óf het andere netwerk kunnen gaan draaien. Naar mijn idee moet dat september volgend jaar gerealiseerd zijn.’

Die datum geldt ook voor de realisatie van de verbouwingsplannen. Op de vier verdiepingen wordt meer ruimte gemaakt voor ontmoeting en voor werkplekken waar studenten zelf aan de slag kunnen, ruimtes waarvan er nu eigenlijk maar eentje is, op de elfde verdieping. Er komen meer koffieapparaten en ook een beperkt uitgiftepunt waar onder andere broodjes te krijgen zijn. ‘Als je maar een kwartiertje hebt, is het best een eind om naar beneden naar de kantine te gaan’, vertelt Van Ogtrop die zegt dat RMU er rekening mee houdt dat studenten en docenten in de toekomst niet meer zo vaak met de roltrappen heen en weer hoeven.

De directeur: ‘Dat geldt voor de restauratieve voorzieningen, maar ook voor werkruimtes voor studenten; ze gaan nu vaak naar de mediatheek op de tweede verdieping maar als je maar een half uurtje hebt, heeft dat weinig zin.’ Omdat de RMU de negende verdieping erbij krijgt, zijn bovendien de extra ingehuurde lokalen aan de Willem Buytewechstraat niet meer nodig. Tenzij het studentenaantal fors toeneemt.

Vmbo’ers vertrekken

De HR kan er aan de Lloydstraat een verdieping bij krijgen omdat de vmbo-opleidingen het te volle gebouw gaan verlaten en met ingang van aanstaande september verhuizen naar een locatie op de Westzeedijk. Ook een van de mbo-opleidingen vertrekt uit het gebouw. Dat biedt niet alleen ruimte, maar zorgt er ook voor dat er in het gebouw minder dan nu sprake zal zijn van een middelbare school-sfeer.

Een van de klachten van huidige studenten is dat het STC-gebouw geen hbo-uitstraling heeft. ‘De sfeer is gewoon heel anders dan op Academieplein’, vertelden studenten eerder aan Profielen. ‘Als je met de roltrappen omhooggaat, word je door twaalfjarigen omvergelopen.’ Om de RMU te bereiken, moet je als student gebruikmaken van de roltrappen; er zijn te weinig liften om iedereen te verplaatsen en dus zijn ze voor studenten verboden terrein. Er wordt wel verder nagedacht over andere oplossingen voor dit probleem.

Breekwerk in de zomer

Directeur Van Ogtrop hoopt dat de bouwoverlast beperkt blijft. ‘In de zomer zullen we het zware breekwerk doen en rond de zomer zullen de studenten er ook wel iets van merken. We hebben het nog niet besloten maar het zou kunnen dat we de laatste herkansingstentamenronde houden in de lokalen aan de Willem Buytewechstraat. Overigens zijn studenten en docenten betrokken bij de verbouwplannen. Van Ogtrop: ‘Ook in de komende tijd zullen ze erbij betrokken blijven.’

Op de iets langere termijn gaat de RMU, net als de andere onderwijsinstituten van de HR, sowieso meer te zeggen krijgen over het inhuren van diensten. Van Ogtrop: ‘Dat betekent dat we met elkaar moeten bekijken welke diensten we van de STC-Group afnemen en welke van de hogeschool.’

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top