Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Stormbaan als protest tegen leenstelsel

Gepubliceerd: 30 May 2016 • Leestijd: 1 minuten en 17 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten en politieke jongeren gaan woensdag in Den Haag protesteren tegen het nieuwe leenstelsel. Het verdwijnen van de basisbeurs leidt tot ongelijkheid in het onderwijs, menen ze.

Protest leenstelsel juli 2014

‘We verwachten enkele tientallen studenten’, zegt voorzitter Stefan Wirken van de Landelijke Studenten Vakbond, een van de organisaties die het protest op touw zet. De actievoerders willen aandacht vragen voor de schadelijke gevolgen van het nieuwe leenstelsel en het verdwijnen van de basisbeurs.

‘Privilegestelsel’

Ze leggen een stormbaan neer om alle hindernissen te symboliseren die studenten tegenwoordig moeten overwinnen. Daarnaast rollen ze een rode loper uit om te laten zien hoe het ook kan. Het leenstelsel noemen ze een ‘privilegestelsel’ dat de ongelijkheid in het onderwijs vergroot.

Woensdag gaat de Tweede Kamer over de gevolgen van het leenstelsel praten. ‘Dat werd pas vrijdag aangekondigd, het is een beetje kort dag’, zegt Wirken. ‘We verwachten geen grote demonstratie, maar we hopen dat zoveel mogelijk studenten komen.’

Verkiezingsprogramma

Er valt nog veel te winnen, meent Wirken. Liefst willen de actievoerders dat de basisbeurs weer wordt ingevoerd. Ze zien mogelijkheden, want er komen verkiezingen aan en partijen werken allemaal aan hun nieuwe verkiezingsprogramma.

Maar op de korte termijn is ook al veel mogelijk. Denk aan studenten met een functiebeperking, zegt Wirken. Die krijgen van de ene gemeente meer steun dan van de andere. Het kan zo een paar honderd euro schelen.

Toegankelijkheid

‘Je kunt ook de aanvullende beurs verhogen om het verlies van de basisbeurs te compenseren voor kinderen van ouders met een laag inkomen. Of denk aan mbo’ers die naar het hbo gaan: zorg dat de aansluiting beter is. Zo kun je in elk geval voor een paar groepen de toegankelijkheid van het hoger onderwijs verbeteren.’

Ook het Interstedelijk Studenten Overleg doet aan de actie mee, net als leerlingenorganisaties LAKS en JOB en de politieke jongeren van GroenLinks, CDA en SP. Samen proberen ze al langer de strijd tegen het leenstelsel levend te houden.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Stormbaan als protest tegen leenstelsel

 1. Enkele tientallen studenten? De minister zal onder de indruk zijn!

 2. Je kan ook gewoon gaan werken om geld te verdienen in plaats van te protesteren omdat je te weinig geld krijgt…

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top