Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Student krijgt na slimme truc alsnog basisbeurs

Gepubliceerd: 25 April 2016 • Leestijd: 1 minuten en 1 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een student uit Wageningen heeft een rechtszaak gewonnen van de Dienst Uitvoering Onderwijs en krijgt waarschijnlijk alsnog een basisbeurs. Maar DUO gaat in hoger beroep.

3000-euro
Met een slimme truc probeerde een aspirant student zijn recht op de basisbeurs veilig te stellen. Hij ging in september 2014 een paar dagen studeren aan de Wageningse opleiding bos- & natuurbeheer en vroeg die maand de basisbeurs aan. Zodra die beurs was toegekend, schreef hij zich weer uit en vertrok een poosje naar het buitenland.

Even ingeschreven
Nu zou hij onder de ‘cohortgarantie’ moeten vallen, redeneerde hij. De basisbeurs is weliswaar afgeschaft voor alle nieuwe studenten, maar hij stond heel even ingeschreven. Hij hoort dus bij de vorige lichting en moet gewoon de basisbeurs krijgen nu hij zich dit studiejaar opnieuw heeft ingeschreven.

Maar dat was DUO te gortig. De student was namelijk een beetje laat met zijn aanvraag en zou de beurs pas in oktober voor het eerst krijgen. Toen had hij zich alweer uitgeschreven. Hij heeft de beurs in feite geannuleerd, redeneert DUO. Als je de beurs nooit hebt gekregen, val je ook niet onder de cohortgarantie.

Inschrijving volstaat
De student stapte naar de rechter en die stelde hem onlangs in het gelijk. Bepalend is volgens de rechtbank Den Haag dat hij in september studiefinanciering kreeg toegekend en dat hij vóór de invoering van het nieuwe leenstelsel stond ingeschreven. Dat volstaat. Dus heeft de jongen nog drie jaar lang recht op een basisbeurs voor een universitaire bachelor of vier jaar voor een hbo-bachelor.

DUO is het er niet mee eens en gaat in hoger beroep. De instantie wil niet zeggen hoeveel andere studenten in dezelfde situatie zitten.

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Student krijgt na slimme truc alsnog basisbeurs

 1. Ik vind dat DUO hier ongelijk heeft. Als de student eenmaal is uitbetaald(al is het maar voor 1 maand), dan hoort hij nog tot de groep die begon met studeren voordat de nieuwe regeling werd ingevoerd. Dit geeft hem recht om nu alsnog studiefinanciering te ontvangen. Had DUO maar concreter moeten zijn bij het opstellen van deze regels.

 2. Fraai werk, het zou nog mooier geweest zijn als hij ook nog een aanvullende en uitwonende beurs toegekend gekregen had!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top