Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 augustus 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Volgende week college? Nee, kom niet aan mijn vakantie!

Gepubliceerd: 18 February 2016 • Leestijd: 2 minuten en 0 seconden • Nieuws

De HR kijkt nieuwsgierig naar de plannen van de Hogeschool Utrecht om colleges te roosteren in bijvoorbeeld de voorjaarsvakantie. Profielen vroeg studenten wat ze daarvan vinden.

vakantie-jarek
Jarek Van Dalsen | Profielen

De Hogeschool Utrecht denkt erover om de zomerweken en ook de herfst-, voorjaars- en meivakantie in te zetten voor onderwijs. Dit om de gebouwen beter te benutten en ook ‘in ruil’ voor colleges tijdens de spits. Collegevoorzitter Bormans van de HR heeft interesse in de Utrechtse plannen, vooral wat betreft het gebruiken van de vakanties om de studiedruk wat te verlagen. Studenten op de HR hebben er een mening over, maar die is zeker niet voor iedereen gelijk.

‘Echt aan toe’
Yacine, tweedejaars ergotherapie, wil best een dag van de vakantie inleveren, studiegenoot Khadija absoluut niet. ‘Kom niet aan mijn vakantie!’ reageert ze verontwaardigd. ‘Ik vind vakantie belangrijk, daar ben je echt aan toe.’

Dat vinden Lotte en Minke, allebei eerstejaars fysiotherapie, ook wel. Lotte: ‘Vakantie is om te ontspannen en om op vakantie te gaan, ik ga op wintersport. Als je dat doet, zou je dus hoorcolleges missen.’ En dat willen de twee studenten niet. ‘Het liefst ga ik zo veel mogelijk naar college, ik word er onzeker van als ik dingen mis’, vertelt Minke.

Kwestie van plannen
Het is gewoon een kwestie van plannen, reageert Ruben, vierdejaars commerciële economie. ‘Je kan ook deze week op vakantie gaan en dan mis je dus les. Maar dan moet je gewoon vooruitwerken. Ik denk dat hbo-studenten daar minder goed in zijn dan universitaire studenten.’

Op de universiteit is het ook gebruikelijk dat het lesprogramma tijdens bijvoorbeeld de voorjaarsvakantie gewoon doorgaat. Daniël, studie- en jaargenoot van Ruben, denkt dat dat voor met name het eerste jaar van zijn opleiding ook een goed idee zou zijn. ‘Je bent dan namelijk heel erg voor je bsa aan ’t knokken.’

‘Meer spreiden’
Imane, eerstejaars trademanagement gericht op Azië (tma), is het daarmee eens: ‘Soms heb je best wel drukke periodes, dat zou meer gespreid mogen worden.’ Studiegenote Mumtaz draait deze redenatie juist om. ‘Op het hbo maak je meer uren dan op de universiteit, onder andere door projecten. Hbo-mensen verdienen de vakanties daarom meer.’

Maar hbo-studenten hebben regelmatig ook tussendoor nog vrij, stipt Elsemieke, eerstejaars bedrijfskunde MER, aan. ‘Als je geen hertentamens hebt, heb je sowieso een week of in elk geval een aantal dagen vrij. Als het de studielast zou verminderen ben ik wel voor het schrappen van de vakantie’, vertelt Elsemieke die ook haar twijfels heeft. ‘Ik ben wel een type dat in de vakantie achterstanden weer inhaalt…’

Deze week vrij
Eugenie, tweedejaars fiscaal recht en economie, heeft juist deze week vrij, vertelt ze. ‘En volgende week heb ik soort van les van de Belastingdienst, als voorbereiding op m’n stage. Niet echt leuk vind ik, omdat anderen deze week juist op school zitten.’

Eigenlijk is het maar net wat je gewend bent, relativeert eerstejaars tma Rohit. ‘Als we nooit vakanties hadden gehad, was dát heel gewoon…’

Jos van Nierop

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Volgende week college? Nee, kom niet aan mijn vakantie!

 1. Mooi artikel, laat goed zien hoe de verschillende studenten kijken naar deze kwestie.
  Mijn mening is dat het hbo veel te veel vakanties ‘weggeeft’. Allereerst heb ik zelf in week 8 tentamens, dus elke periode is week 9 en 10 een soort van vakantie. Daarnaast nog herfst-, voorjaars-, meivakantie en een mooi lange zomervakantie. Die eerste drie ben ik zonder meer bereid om op te offeren voor studie, de zomervakantie houd ik het liefst zoals het nu is.
  Ik las nog een argument dat hbo’ers het drukker hebben door allerlei projecten etc., dan universitaire studenten. Wat een onzinargument. Ik heb zelf ook een jaar op de universiteit gezeten, maar dat ik echt studeren. Op de uni maak je simpelweg standaard 40 uur per week, en de gemiddelde hbo-student haalt dat bij lange na niet. Op de uni gaan ze in vakanties ook gewoon door. Wat hebben we op het hbo toch een zwaar leven 😉

 2. Zoals Pieter al stelt maak je op de universiteit inderdaad juist meer uren in vergelijking met op het HBO (zelf ook een blauwe maandag op de universiteit gezeten). Ook zijn er op veel universitaire opleidingen ook veel werkgroepen naast het individueel doen van onderzoek en het leren van theoretische kennis.

 3. Het is denk ik ook opleiding afhankelijk wat werkt. Voor mij aan de lerarenopleiding Geschiedenis is het fijn als we de vakanties houden zoals nu. Ze lopen dan parallel met die van je stage. Als er geschoven gaat worden krijg je rare situaties dat je één week alleen 2 dagen stage hebt of dat je je juist 2 dagen vrij hebt. Je bent dus altijd wel bezig. Je hebt dan geen echte vakantie en even weg gaan op vakantie wordt niet makkelijker. Daarnaast loop je al met veel verschillende agenda’s rond, Het verschuiven van vakantie maakt het zeker niet overzichtelijker of fijner.

 4. Ik heb jaren op de universiteit rond gelopen, en daar had je ook kerst- voorjaars- en mei- vakanties. Geen herfstvakantie. Alleen hangen de vakantiedata per universiteit af; de TU Delft (waar al mijn vrienden zitten) heeft voorjaarsvakantie de eerste week van februari: vlak na de tentamens. Een echte vakantie waarbij je niets meer voor je studie hoeft te doen dus. Erg prettig om te ontspannen kan ik je vertellen.

 5. Ik snap niet waarom mensen zeuren dat er te weinig vakantie is.
  Het aantal uren college in de week is maar rond de 14. Ik hoorde in een HR gebouw iemand op de gang roepen dat hij weekend ging vieren, terwijl het pas dinsdagmiddag was!
  Later als de mensen gaan werken wordt het veel zwaarder. Ik denk dat men dat niet beseft, of de mensen zijn extreem lui geworden.

 6. Er zijn ook genoeg universitaire studies waar de mensen rond de 5 contacturen per week hebben. Misschien is het geen toeval dat de mensen die op de universiteit veel uren maakten het uiteindelijk niet hebben gehaald, waaronder ik. Mensen die het makkelijk afgaat zullen dit wel halen met minder uren.

  Verder doe ik zelf een opleiding waar heel veel projecten in een periode worden gedaan, sommige periodes 3 projecten en een stuk of wat overige groepsopdrachten. Dan ben je echt wel toe aan een vakantie. Ook lopen projecten gewoon door tijdens de vakanties natuurlijk, alleen zijn er geen contacturen.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top

%d bloggers like this: