Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Website voor OERdomme studenten

Gepubliceerd: 3 October 2016 • Leestijd: 1 minuten en 6 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Weet jij hoe snel je studiepunten vervallen en wanneer je recht hebt op een extra herkansing? De meeste studenten hebben geen idee waar ze die informatie kunnen vinden. Een speciale website moet hen helpen.

oerdomVeel studenten hebben er nog nooit van gehoord: de onderwijs en examenregeling (OER) van hun opleiding. In deze juridische pil (op de Hogeschool Rotterdam in hoofdstuk 9 en 10 van de Hogeschoolgids op Hint) staan alle regels en plichten van zowel de opleiding als de student: bijvoorbeeld wanneer je een bindend studieadvies krijgt en waar je een klacht kunt indienen.

Betere voorlichting

De hogescholen en universiteiten moeten hun studenten hierover beter voorlichten, vindt het Studenten Overleg Medezeggenschap (SOM). Die gaat het tot die tijd maar zelf doen. Samen met andere studentenorganisaties heeft het SOM de site www.benjijoerdom.nl gelanceerd.

‘We krijgen heel veel telefoontjes van studenten die vragen hebben over het bindend studieadvies. Of over het volgen van een minor aan een andere opleiding, waardoor ze met twee verschillende OER’s te maken hebben’, zegt bestuurder Gijsbert Brinkman. ‘Het is voor studenten lastig de informatie te ontcijferen, want de documenten zijn vaak juridische gedrochten.’

Weggestopt

Daarnaast is de OER soms wel erg diep weggestopt in de website van een opleiding. Bovendien verschillen de documenten onderling nogal. Op de site staan vijf punten waaraan een goede OER zou moeten voldoen. Het moet bijvoorbeeld een duidelijke inhoudsopgave hebben en het taalgebruik mag niet te moeilijk zijn. Brinkman hoopt dat medezeggenschapsraden de tips meenemen wanneer zij de volgende keer de OER moeten goedkeuren – en dat hij daardoor zichtbaarder en leesbaarder wordt.

Overig is de OER niet zaligmakend. Dit voorjaar bleken veel onderwijsinstellingen met hun bindend studieadvies de wet te overtreden. Zij werden door de rechter op de vingers getikt en moesten hun regeling in de OER aanpassen.

HOP, Irene Schoenmacker
Foto: printscreen van homepage Benjijoerdom.nl

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Website voor OERdomme studenten

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top