Blog Menno: Taal maakt nog meer kapot dan geweld
Blog van MennoGepubliceerd: 4 days ago
Sinds de zomer van 2016 geldt ook in Nederland het VN-verdrag Handicap. Hierin is vastgelegd dat mensen met een beperking zelfstandig moeten kunnen deelnemen aan de samenleving. Zowel in de fysieke wereld als online.
In het verdrag staat bijvoorbeeld dat geleidehonden nergens geweigerd mogen worden, alle nieuwbouw toegankelijk moet zijn voor rolstoelen, video’s ondertiteling moeten hebben en alle websites toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Dus ook voor (kleuren)blinden en slechtzienden.
Als laatdove ben ik me er al jaren van bewust dat onze samenleving niet goed toegankelijk is. Sinds het VN-verdrag ben ik nog meer gemotiveerd mijn steentje bij te dragen aan toegankelijkheid. Het is mijn tweede natuur geworden om alles wat ik gebruik te inventariseren op toegankelijkheid en te bedenken of het beter kan.
Bij het bestellen van eten zou het bijvoorbeeld handig zijn als je kan aangeven of je allergieën hebt en of je de deurbel niet hoort. Door een simpel commentaarveld toe te voegen kunnen sites en producten toegankelijk worden. Als ik een bestelformulier zonder commentaarveld zie, neem ik meestal even contact op. Veel mensen zijn zich er niet van bewust.
Ik heb afgelopen jaren verschillende meet-ups en congressen bijgewoond waar webtoegankelijkheid besproken werd. Tijdens een cursus webtoegankelijkheidstechnieken heb ik voor het eerst in levenden lijve gezien hoe een blind persoon websites gebruikt met een schermlezer. Door ervaringen te wisselen met anderen leer ik meer over hoe mensen met verschillende beperkingen het internet en andere digitale applicaties gebruiken.
Als beheerder van de Profielen-website voer ik constant verbeteringen door. We hebben al een tijdje nieuwe kleuren op de website zodat we beter toegankelijk zijn voor slechtzienden en mensen die kleurenblind zijn. De meeste teksten zijn toegankelijk met schermlezers. Er is zelfs extra ‘onzichtbare’ content speciaal voor schermlezers. Op de plek waar voor anderen een foto staat, ziet de schermlezer een beschrijving van de foto. Voor mensen die alleen een toetsenbord gebruiken, is er tab-navigatie. Je kan duidelijk zien wat je positie op het scherm is tijdens het tabben.
Aan de hand van verschillende tools test ik regelmatig onze website om te kijken hoe het met de toegankelijkheid staat. Het is work in progress, een website is nooit af. Het kan altijd beter. Ik leer dagelijks nieuwe dingen over hoe bepaalde code of interactie beter kunnen. Het is mijn doel dat iedereen Profielen kan gebruiken, zonder hinder.
Oproepje: Gebruik je een schermlezer of ander hulpmiddel om websites te browsen? En wil je feedback geven over de toegankelijkheid van onze site? Stuur mij een e-mail via onze contactpagina. Ik hoor graag hoe we de site toegankelijker voor je kunnen maken.
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Goed bezig! hier de eerste tip: Als je je e-mail adres in plain-tekst, zonder bescherming, op internet zet, dan kunnen spam-bots deze makkelijk indexeren en jou spammen. Je kunt zo makkelijk doelwit worden van phising mails, etc.
@Joeri, Oepsie. Dat mailadres had ik er heel servicegericht bijgetikt :S Het is nu aangepast.