Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Vivian van Leeuwen is haar lerarenopleiding Nederlands aan het afronden. Ze heeft lichamelijke beperkingen. Lees haar eerder verschenen blogs.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Overtreffend afstuderen

Gepubliceerd: 28 November 2017 • Leestijd: 1 minuten en 26 seconden • Vivian

‘In welk jaar zit je?’ is een vraag die mij met de regelmaat van de klok wordt gesteld. ‘Het laatste!’ antwoord ik dan vol trots. Dat het mijn vijfde jaar is en dat ik waarschijnlijk nog de eerste helft van het volgende studiejaar nodig ga hebben om alles netjes af te ronden, laat ik achterwege. Want het is verdraaid lekker om eindelijk écht bezig te zijn met afstuderen.

Onlangs kwam ik in de stad langs Café Beurs en er stonden meteen allemaal flashbacks op mijn netvlies van het introductiefeest dat ik daar meemaakte als achttienjarig groentje. In de tussentijd heb ik verschillende klassen meegemaakt, verschillende stages gedaan en een hoop docenten, vakken en projecten voorbij zien komen.

Momenteel ben ik bezig met het keuzevak positieve psychologie en met de minorspecialisatie leerlingbegeleiding en mentoraat. Leeswerk, reflectieverslagen en omvangrijke schrijfopdrachten stapelen zich op. De scriptie, waar ik als het goed is in blok drie mee ga starten, begint de vorm van het zwaard van Damocles aan te nemen. En dan is er ook nog het vak dat ik moet doen ter vervanging van de excursie in het tweede jaar.

Het scheelt dat het allemaal heel leuk en interessant en absoluut goed gekozen is, maar eh… een beetje veel is het wel.

In deze periode van (bijna-)afstuderen geef ik mezelf de ruimte om opdrachten later in te leveren en het huiswerk niet helemaal perfect bij te houden.  Want de studielast is in het afstudeerjaar torenhoog en als student met een ziekte word je daar niet écht blij van. Dan maar liever zorgen dat ik wel bij alle lessen kan zijn en op eigen tempo de opdrachten maak.

Júist in de stress van onderzoekjes, portfolio’s en visieopdrachten moet ik af en toe even iets anders doen. Even buitenshuis iets leuks ondernemen, even een hobby nieuw leven inblazen of bezig zijn met plannen voor de toekomst. Liever alles relaxed en goed doen, dan snel.

Ik ben ook héél blij dat ik nu alleen maar na hoef te denken over het keuzevak, de minor en de scriptie. Dikke prima als ik straks heel blok 3 en 4 heb voor dat laatste grote onderzoek, en nog veel dikkere prima als ik die scriptie van de zomer mee kan nemen naar Zuid-Frankrijk om daar lekker theoretische stukken te schrijven en onderwijsvisies uit te bouwen.

In die vijf jaar dat ik nu studeer, is dit één van die periodes waarin ik heel dankbaar ben dat ik op mijn eigen tempo en manier kan studeren en mezelf daarin kan overtreffen: overtreffend afstuderen.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top