Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Blog Ysabeau: Dode planten zijn ook planten

Gepubliceerd: 15 September 2017 • Leestijd: 1 minuten en 5 seconden • Ysabeau Kloeg Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Sta je dan, met je goede gedrag in de plantenhal. Er honderd procent van overtuigd dat je nu echt je leven op een rijtje krijgt, inclusief (levende) planten in je kamer. Planten bieden de ultieme oplossing: je zorgt voor iets, maar eigenlijk ook weer niet. Je planten tolereren het misschien nog enigszins als je ze een keer per week een slok water geeft. Dit hoef je bij peuters dan weer niet te proberen.

Ysabeau in het parlWeet je wat ’t is? Misschien is het gewoon de illusie die ertoe doet. Het is vergelijkbaar met het welbekende ik-heb-markeerstiften-in-elke-kleur-van-magenta-tot-groen-dus-ik-ga-sowieso-een-tien-halen-op-dit-tentamen-syndroom. Dat helpt ook niet, maar als je graag over de top wilt lijken om vervolgens niet eens in de buurt van de top te scoren is dit de manier.

Een ander voorbeeld, beleefd door de enige echte ik, is een enorme kom opwarmhavermout met allemaal rare vogelpitjes en fruit (dat drie uur duurt om te pellen en/of te sorteren) vullen om de ultieme #fitgirl foto te maken. Om vervolgens te beseffen dat ik helemaal geen havermout lust. Wel weer iets geleerd.

Of dat je je benen geforceerd scheert omdat het een keer vijftien graden wordt en heel Nederland spontaan de barbecue uit de schuur trekt. En dat je voor de sociale cohesie maar een jurkje wil aantrekken, maar tegelijkertijd denkt: Wie wordt er gelukkiger van tien schrammen per been dan van een millimeter haar op je benen? Precies, niemand.

Zo erg je best doen om iets te zijn wat je niet bent (georganiseerd, sportief, sociaal enzovoort) werkt dan ook echt voor geen meter. Bespaar jezelf de moeite en de teleurstelling door gewoon lekker jezelf te zijn.

Koop één gele markeerstift, eet die leftover kapsalon van afgelopen nacht als ontbijt en laat een oerwoud staan op je benen. Dode planten zijn immers ook planten.

Over onze nieuwe blogger Ysabeau Kloeg zit in het tweede jaar van de studie international business & languages en naar eigen zeggen verloopt dat allemaal verbazingwekkend soepel. In haar vrije tijd frustreert ze haar omgeving met het geluid van de piano, gitaar, ukelele en gezang/geschreeuw.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blog Ysabeau: Dode planten zijn ook planten

  1. Beste Ysabeau,
    Is de boodschap die je wilt geven met die stuk: ‘Geef op’? Dat is de boodschap die ik binnen krijg. Jezelf zijn is een mooie waarde om na te streven, niemand heeft er baat bij zich anders voor te doen dan dat hij of zij is, maar dat hoeft niet te betekenen dat je daarom niet alsnog die markeerstiften moet kopen of alsnog die havermout moet eten.

    Er zit een verschil tussen jezelf zijn en de huidige staat van zijn accepteren. Niet je benen scheren en jezelf in een spijkerbroek hijsen voor een barbecue is jezelf zijn. Het is jouw goed recht om geen jurkje aan te doen wanneer jij vind dat dat niet bij jou past.

    Het is echter niet een gezonde houding om te zeggen: ‘ik ben slordig/ik ben niet sportief, want zo ben ik niet.’ Met zulke uitspraken werk je je eigen groei tegen. Op dat moment zijn het geen uitingen meer van persoonlijkheid, maar worden het excuses om jouw slechte gedrag goed te praten.

    Geef niet op. Koop die markeerstiften en faal dat tentamen om de volgende keer iets anders te proberen wat misschien wel werkt, eet havermout en leer dat het niets voor jou is om de volgende keer een smoothie te maken die je misschien wel lekker vindt en ga sporten en wordt moe om vervolgens te leren dat je je beter gaat voelen als je dit volhoudt

    In het kort: Wees niet alleen jezelf, maar probeer een betere versie van jezelf te worden.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top