Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Column Bart Bijl: Boze witte mannen, zó ingewikkeld

Gepubliceerd: 9 March 2017 • Leestijd: 1 minuten en 53 seconden • Bart Bijl Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ik ben dan wel een witte man, maar ik ben helemaal niet boos. Terwijl ik dat misschien wel zou moeten zijn, want iedereen lijkt tegenwoordig boos. Niet alleen witte mannen trouwens, ook gekleurde mannen zijn boos. Vrouwen zijn ook boos, wit én gekleurd. Ouderen zijn boos, studenten zijn boos en pubers zijn boos. Maar pubers waren dat altijd al, dus dat telt niet. Boeren zijn boos, vrachtwagenchauffeurs zijn boos, leraren, dokters, politie: iedereen is boos.

Foto van Bart Bijl

Waarom eigenlijk en op wie?

Dat is niet altijd even duidelijk. Boos op de elite? Maar wie zijn dat dan? In Amerika was men boos op de rijke elite en vervolgens kozen ze een onroerendgoedmiljonair tot president die nog nooit van zijn leven iets positiefs voor zijn landgenoten heeft gedaan, zelfs geen belasting heeft betaald. Waar gewone Amerikanen hun vaders en zonen zagen sneuvelen, heeft hij zelf niet ene dollar bijgedragen. Nog geen kogel heeft de USA namens Donald kunnen kopen. Als dat nu vanuit een overtuigd pacifisme kwam, maar van iemand die zich hardop afvraagt waarom hij eigenlijk geen atoombommen zou mogen gooien, lijkt dat niet het geval. Hillary werd onbetrouwbaar gevonden en van de weeromstuit leveren ze zich uit aan iemand die werkelijk aantoonbaar staat te liegen.

Politici worden door boze mensen al snel zakkenvullers genoemd, maar als ene Jan Dijkgraaf zijn Tweede Kamersalaris wil gaan verdienen door alleen maar aan stemrondes mee te doen en daar dan niet eens zelf over gaat nadenken maar zijn stemgedrag door twitteraars wil laten voorzeggen, dan vinden veel boze mensen dat weer wél een goede besteding van belastinggeld.

Ouderen zijn boos, studenten zijn boos en pubers zijn boos. Maar pubers waren dat altijd al, dus dat telt niet.

In rechtsstaat Nederland is Wilders boos op de rechters, omdat die volgens hem vooringenomen zouden zijn. Er was nog iemand die vond dat de rechters vooringenomen jegens hem waren en dat was de Utrechtse serieverkrachter. Maar geen van beiden zijn gemarteld om tot een bekentenis gekomen en allebei hebben ze zich door kundige advocaten mogen laten verdedigen. Je kunt rechters niet kwalijk nemen dat ze de wetten toepassen die door politici zijn gemaakt.

Boze mensen hebben ook een hekel aan Europa. Bij monde van Wilders willen boze mensen vooral weer zelf alles te zeggen hebben in Nederland. Wat daar dan ook precies mee bedoeld wordt. Daarom vinden zij het een goed idee om samen te werken met Le Pen, die ook een hekel heeft aan Europa. Als dat allemaal lukt, EU uit elkaar, en als er dan nog geen ergere dingen zijn gebeurd, verwachten Wilders c.s. vermoedelijk dat mevrouw Le Pen zich gaat inspannen voor de Nederlandse belangen… Ik dacht het niet. Zonder een gemeenschappelijke vergadertafel in Brussel is het ieder voor zich en dan is Nederland maar héél klein. Maar toch nog altijd zo groot dat de boze mens nog altijd boos kan blijven omdat anderen de dienst uit lijken te maken.

Er zijn zo veel dingen die goed gaan, goed geregeld zijn. Als we ons aan politieke oplichters uitleveren, kan het een stuk slechter worden en héél lang duren voor we alles weer hebben gerepareerd. Als dat al lukt.

Dit is een docenten-wisselcolumn.
Bart Bijl is docent Nederlands aan de lerarenopleiding Nederlands.|
Hij deelt deze column met Bart Siebelink (WdKA)

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Column Bart Bijl: Boze witte mannen, zó ingewikkeld

  1. Klein beetje kortzichtig is het wel. Laten we de schuld van het “boos” zijn op elkaar eens in het midden leggen.
    En als samenleving weer eens echt tolerant naar elkaar worden, niet zoals nu, ik heb respect voor jou mening, als mijn mening maar wet is. Laten we weer eens echt “liberaal” worden en niet als overheid alles aan iedereen willen opleggen en van alles willen stimuleren omdat dat onze mening is.

  2. Goedemorgen zeg! Het is tijden geleden dat ik zo’n slecht stuk heb gelezen! Ik weet bijna niet waar ik zou moeten beginnen met het weerleggen van wat hier gezegd wordt, maar ik ga m’n best doen.

    “In Amerika was men boos op de rijke elite en (…)”. Nee, in Amerika was men boos op de politieke elite. Daarom kozen ze iemand die niet tot de politieke elite behoorde. Zeker wanneer deze persoon in de race is tegen Hillary, die de personificatie van de politieke elite is.

    “(…) Jan Dijkgraaf zijn Tweede Kamersalaris wil gaan verdienen door alleen maar aan stemrondes mee te doen en daar dan niet eens zelf over gaat nadenken maar zijn stemgedrag door twitteraars wil laten voorzeggen (…). Hiermee geef je aan dat je GeenPeil totaal verkeerd hebt begrepen. Hij gaat niet alleen aan stemrondes deelnemen, maar actief de regering controleren. Het wordt ook niet door twitteraars voorgezegd, maar door leden van de partij. Dezelfde constructie die partijen nu al gebruiken met hun partijcongressen, maar dan digitaal en vaker. Je zou bijvoorbeeld eens de site van GeenPeil kunnen doorlezen, voor je er in je blogje allemaal onzin over gaat vertellen…

    Waar slaat de vergelijking tussen Wilders en een serieverkrachter op? En dat ze niet gemarteld zijn en een advocaat hadden, betekent toch niet dat de rechters niet vooringenomen zijn? Marokkanen zijn tot ras gebombardeerd door de rechters, alleen maar om die veroordeling te krijgen! Terwijl een ras en nationaliteit toch echt verschillende dingen zijn.

    Waarom denk je dat Wilders c.s. denken dat Le Pen zich voor Nederland in gaat zetten? Heeft hij dat ergens verteld? Volgens mij begrijpt iedereen heel goed dat Le Pen zich voor Frankrijk in gaat zetten en Wilders voor NL. Dat is namelijk hun hele punt. Natiestaten die samenwerken om samen voordeel te halen, maar niet opgelegd door een ongekozen politieke unie met commissie, volkslied en vlag.

    “Er zijn zo veel dingen die goed gaan, goed geregeld zijn.” Dat klopt, maar er zijn ook zo veel dingen die beter kunnen. Waarom tevreden zijn met wat je hebt? De zesjes cultuur is zelfs tot de leraren doorgedrongen blijkbaar…

    Kortom, wat je wilt zeggen is dus dat we niet Trump, Wilders en Le Pen moeten volgen, omdat ze volgens jou liegen? Dan moeten we zeker op Rutte stemmen, want die verteld wel de waarheid? Ik zal m’n bankrekening nog eens checken, maar volgens mij staat daar nog steeds geen €1000 op…

  3. @Dank Karel Anker! Had ‘t niet beter kunnen verworden en dit scheelt mij weer een hoop tijd en boosheid.. 🙂
    Wat een onwaarschijnlijk middelmatig stuk en ik durf ‘t bijna niet te zeggen maar Balkenende had gelijk…

  4. @mr wolf: Balkenende had gelijk? Dat privatiseren van de zorg zou leiden tot marktwerking en lagere premies voor zorg…
    dat eigen risico van zorgverzekeraars vloeit volgens mij netto terug in staatskas (althans zeker de helft).
    Onderhandse deal met zorgverzekeraars.
    Net als het veilen van UMTS en mobiele telefoon wat weer leidt tot meer kanker, kortere levensduur.

    Boos ben ik niet, oneerlijk is het wel.

    En Wilders is eigenlijk altijd (nep)boos als je goed kijkt als ie weer eens boos doet zie je hem eigenlijk ook altijd wel glimmen van geluk – dat ie weer eens heeft kunnen zeuren. Net als Karel Anker, die is het er nooit mee eens – en vrijwel altijd op zoek is het weerleggen van wat hier geschreven wordt (en wat ie niet heeft).

    Misschien dat hij eens een mooie column kan schrijven die klopt.

    Nu ben ik weer blij.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top