Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

BREAKING: Geen basisbeurs, wel 1000 euro korting voor eerstejaars

Gepubliceerd: 6 October 2017 • Leestijd: 1 minuten en 36 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De basisbeurs maakt geen comeback in het komende regeerakkoord. Wel krijgen eerstejaars studenten duizend euro korting op hun collegegeld. Die korting geldt voor pabo-studenten ook in hun tweede jaar.

Dat is uitgelekt via het Algemeen Dagblad en is ook bevestigd aan het HOP. Komende week zullen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hun regeerakkoord presenteren en daar staan ook deze plannen in.

VVD en D66 hebben samen met PvdA en GroenLinks de basisbeurs geschrapt om meer geld aan het hoger onderwijs te kunnen besteden: de opbrengst loopt op tot honderden miljoenen euro’s.

CDA en ChristenUnie wilden terugkeer basisbeurs

Maar in de verkiezingscampagne pleitten CDA en ChristenUnie hartstochtelijk voor een terugkeer van de basisbeurs, in elk geval voor bachelorstudenten. Het gekozen compromis, een verlaging van het collegegeld, viel te voorspellen.

Met een korting in het eerste studiejaar willen de partijen het hoger onderwijs toegankelijk houden voor studenten die niet zoveel geld hebben en onzeker zijn of ze hun studie wel aankunnen.

Want dat was het meest explosieve onderwerp in de afgelopen jaren: de toenemende kansenongelijkheid in het onderwijs. Onder meer het verdwijnen van de basisbeurs zou voor sommige groepen studenten – zoals mbo’ers – de stap naar het hoger onderwijs moeilijker maken.

Na afschaffen basisbeurs minder nieuwe studenten

Inderdaad gingen in het eerste jaar na het afschaffen van de basisbeurs minder jongeren studeren. In het jaar erna trok dat weer enigszins bij en ook dit studiejaar gingen er weer meer jongeren studeren.

Het extraatje voor pabo-studenten (ook in het tweede jaar duizend euro korting) is bedoeld om jongeren te verleiden tot een loopbaan als leraar in het basisonderwijs. Mede door strengere eisen aan de poort van de pabo trekken deze opleidingen veel minder studenten dan voorheen.

Basisscholen voelen nu al het tekort aan onderwijzers en in de toekomst, als de oudere garde met pensioen gaat, wordt dat alleen maar erger. Daar komt al het nieuws over het lage salaris en de hoge werkdruk van juffen en meesters nog bovenop.

‘1000 euro korting is symboolpolitiek’

Het afschaffen van de basisbeurs stuitte op fel verzet van de twee landelijke studentenorganisaties LSVb en ISO, die met hun achterban gingen demonstreren op het Malieveld en geen gelegenheid voorbij lieten gaan om voor een terugkeer van de beurs te pleiten.

In een eerste reactie noemt ISO-voorzitter Rhea van der Dong het verlagen van het collegegeld met duizend euro voor eerstejaars ‘pure symboolpolitiek’. De basisbeurs was immers veel meer waard dan dit. ‘Als je ziet dat studenten gemiddeld een studieschuld van twintigduizend euro aan moeten gaan, is dit echt een heel schrale troost.’

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to BREAKING: Geen basisbeurs, wel 1000 euro korting voor eerstejaars

 1. Belachelijke zoethouder ….en de eerste jaars van september 2017 vallen er buiten .of is net
  terugwerkende kracht..dit zou wel zo eerlijk zijn

 2. Tuurlijk, precies nu ik derdejaars ben komen ze met dit soort geintjes. Ik viel bij mij studiestart in 2015 net onder het nieuwe leenstelsel en pis hier nu ook naast. Ik zie het er nog van komen dat na mijn afstuderen de basisbeurs terugkeert.

 3. Echte witteboordencrimminelen zijn het. Er is echt genoeg geld in het kabinet en nu kan mijn droom om op kamers te gaan niet doorgaan.’

 4. Je zit dus inderdaad lekker als je in September een opleiding bent gestart. Geen basisbeurs, geen korting, wel verhoogde lening rente, daar hebben we maar een woord voor: FUUUUUUUH 🙂

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top