Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Buitenland for dummies: een stappenplan

Gepubliceerd: 27 September 2017 • Leestijd: 2 minuten en 22 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studeren of stage lopen in het buitenland vraagt om veel voorbereiding. Profielen maakte een stappenplan voor je. Nog meer weten? Ga vanmiddag naar de Go Abroad Fair.

illustratie buitenland-for-dummies

1. Begin een jaar van tevoren

De allerbelangrijkste tip: begin op tijd, liefst een jaar van tevoren. Onderzoek de mogelijkheden: waar kun je heen, in welk studiejaar? Dit verschilt per instituut of opleiding en je kunt het navragen bij de coördinator internationalisering van jouw instituut of bij het CoIA (centre of international affairs) van de Hogeschool Rotterdam, coia-exchange@hr.nl, 010-794 60 05.

2. Wanneer inschrijven?

Als je in september wilt vertrekken, zal je je rond januari/februari moeten inschrijven. Voor februari geldt dat je je in september/oktober aanmeldt. De precieze deadline verschilt per opleiding. Dat geldt ook voor de voorwaarden om naar het buitenland te mogen, dus vraag dit na.

3. Vraag altijd een beurs aan

Als je bent ingeschreven, kun je gaan kijken naar beurzen voor studie of stage. Vertrek je naar een EU-land? Dan kom je in aanmerking voor de Erasmus+ beurs. De hoogte van deze beurs verschilt per jaar en land, maar ligt rond de 200 euro per maand. Ga je buiten Europa studeren of stage lopen? Dan kun je een aanvraag indienen voor de Explorer-beurs van de HR (eenmalig bedrag van 200-300 euro) en de Holland Scholarship (voor een studie, stage of onderzoek buiten de EER, eenmalig 1.250 euro). Die beurs is deels van de HR en van het ministerie van OCW. De deadlines voor Erasmus+ en de Explorer-beurzen zijn 1 mei en 15 november, voor de Holland Scholarship is dat 31 maart.

Er zijn nog tal van andere studiebeurzen waar je wellicht recht op hebt. Op www.wilweg.nl/beursopener vind je een overzicht. Ga hier goed voor zitten, het kan een hoop geld schelen!

4. Zet je ov om in een vergoeding

Krijg je nog studiefinanciering? Die kun je tijdens je periode in het buitenland meenemen. Je krijgt dan een uitwonende studiefinanciering. Je ov kun je laten omzetten in een vergoeding. Dit bedrag verandert jaarlijks maar ligt rond de 90 euro. Deze zaken regel je via www.duo.nl en dat doe je uiterlijk twee maanden voor vertrek.

5. Visum

Als je in een EU-land verblijft, heb je geen visum nodig. Voor Europese landen buiten de EU heb je soms wel een visum nodig. Die aanvraag gaat vrij snel en makkelijk. Bij niet-Europese landen ligt dit anders; vaak moet je ruim van tevoren een visum aanvragen en je moet soms lang wachten op goedkeuring. Begin hier dan ook op tijd mee! Via www.wilweg.nl/landen kun je kijken of en wat voor visum je nodig hebt.

6. Kamer of campus

Vrijwel alle partneruniversiteiten hebben faciliteiten om je te helpen bij het vinden van een geschikte kamer; bij een stage is dat soms lastiger. Je kunt ook zelf op zoek gaan. Vraag aan je partneruniversiteit of stagebedrijf of er betrouwbare websites en instanties zijn die je kunnen helpen. Op wilweg.nl/documentatie/begrotingen.pdf zie je wat een normale huurprijs is voor het land of de stad waar jij naartoe gaat. Overigens vind je in deze begroting nog meer handige informatie over prijzen en valuta.

7. Registreer je buitenlandadres bij de HR

Vanaf dit collegejaar ben je verplicht om je stage- of studieadres in het buitenland bij de HR te registreren. Zo kan de hogeschool je traceren als er een crisissituatie is. Check de paragraaf in de Hogeschoolgids over dit onderwerp (artikel 9.4).

Tijdens de Go Abroad Fair, vanmiddag 27 september in de Laurenskerk, is er nog veel meer informatie te verzamelen over studie en stage in het buitenland.

Sites
Extern: wilweg.nl
Intranet: Naar het buitenland
CoIA op HR.nl

Tekst: Femke Radder
Illustratie: Anna van Dooren

Dit artikel publiceerden we in een iets andere vorm ook al op 25 september 2015. 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Buitenland for dummies: een stappenplan

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top