Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bussemaker: geld basisbeurs alleen voor onderwijs bestemd

Gepubliceerd: 23 March 2017 • Leestijd: 1 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Mogen universiteiten en hogescholen het geld van de afgeschafte basisbeurs deels aan onderzoek en valorisatie uitgeven, zoals een commissie maandag adviseerde? Minister Bussemaker vindt van niet.

Vooral de twee landelijke studentenorganisaties ISO en LSVb reageerden maandag als door een wesp gestoken op het rapport Van afvinken naar aanvonken. Daarin schreef een commissie dat universiteiten en hogescholen het geld van de basisbeurs ook voor andere doeleinden mogen inzetten dan onderwijskwaliteit.

Verbetering

Ook demissionair minister Bussemaker is kritisch. In een korte brief aan de Tweede Kamer benadrukt ze dat het geld bedoeld is voor de verbetering van het hoger onderwijs. ‘Ik zie geen reden daarvan af te wijken.’

Nu de basisbeurs is afgeschaft en er honderden miljoenen euro’s extra beschikbaar komen voor universiteiten en hogescholen, wil de politiek ‘kwaliteitsafspraken’ maken. Maar hoe zullen die eruitzien? Daarover moest de commissie onder leiding van commissaris van de Koning Wim van de Donk adviseren.

Ambtenarentaal

In voorzichtige ambtenarentaal schreef de commissie dat er een samenhang is tussen de kwaliteit van onderwijs, onderzoek en valorisatie. ‘Middelen voor onderwijskwaliteit kunnen dus breder ingezet worden dan voor onderwijskwaliteit alleen.’

Daar denken studenten dus anders over. Ook hogescholen en universiteiten willen niet van eerdere beloftes afwijken, lieten ze meteen weten. Ze hadden ook op andere punten zware kritiek.

Maar minister Bussemaker houdt zich verder op de vlakte. Ze prijst de commissie en spreekt van ‘waardevolle aanbevelingen voor de inrichting van toekomstige kwaliteitsafspraken’. In de laatste periode van haar ministerschap gaat ze deze kwaliteitsafspraken voorbereiden. ‘Besluitvorming daarover zal ik aan een nieuw kabinet overlaten.’

Prestatieafspraken

De afgelopen jaren liep er een experiment met prestatieafspraken in het hoger onderwijs. Universiteiten en hogescholen hadden met het ministerie van Onderwijs afspraken gemaakt over bijvoorbeeld studietempo, uitval van eerstejaars studenten en de bijscholing van docenten. Als ze hun afspraken niet konden nakomen, zouden ze een deel van hun bekostiging verliezen. Dat is zes hogescholen inderdaad overkomen.

De commissie-Van de Donk moest kijken wat er van dat experiment te leren viel en aanbevelingen doen voor de toekomst.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Bussemaker: geld basisbeurs alleen voor onderwijs bestemd

  1. Geef enigerlei extra geld alsjeblieft helemaal uit aan onderzoek en niet aan ‘onderwijskwaliteit’ (lees: ‘nu het gepeupel is weggejaagd moet de universiteit worden afgestraft als ze Jan-Willem na 4 jaar feesten geen papiertje willen geven’)

  2. Die prestatieafspraken lijken me sowieso niet helemaal eerlijk. Nu worden de studenten die wel bij hun studiekeuze zijn gebleven gestraft vanwege mensen die al lang al weg zijn of toch nooit naar college komen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top