Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minister steunt strijd tegen extra studiekosten

Gepubliceerd: 23 March 2017 • Leestijd: 2 minuten en 30 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een managementgame van 35 euro, een kamp van tweehonderd euro… Zulke kosten mogen opleidingen helemaal niet bij studenten in rekening brengen, bevestigt minister Bussemaker. Studentenorganisatie ISO trekt al jaren aan de bel.

Studenten betalen zo’n tweeduizend euro collegegeld per jaar. Meer mogen opleidingen niet in rekening brengen. Maar soms doen ze dat toch, waarschuwde het Interstedelijk Studenten Overleg vorige maand.

Prompt kreeg het ISO nog veel meer klachten binnen. ‘De telefoon bleef maar rinkelen’, vertelt voorzitter Jan Sinnige. ‘We moesten een speciaal meldpunt openen. In de mailbox zagen we door de bomen het bos niet meer, zoveel berichten kregen we.’

Taaltoets

Zo is er een lerarenopleiding Engels die studenten een paar tientjes laat betalen voor een taaltoets van een extern bureau. Sinnige vindt dat raar, zeker voor een taalopleiding. Maar verreweg de meeste klachten gaan over excursies en licenties voor digitale leermiddelen.

Het is niet de eerste keer dat het ISO aan de bel trekt. Drie jaar geleden maakte de belangenorganisatie een zwartboek met voorbeelden. Daarna letten opleidingen beter op, maar kennelijk begint de aandacht te verslappen.

SP en PvdA stelden Kamervragen, die minister Bussemaker nu heeft beantwoord. Ze wil ‘samen optrekken’ met de studenten van het ISO en geeft alle klachten door aan de Inspectie van het Onderwijs. Ook brengt ze het onderwerp weer onder de aandacht bij de bestuurders van hogescholen en universiteiten.

Geen rechtszaak

Vorige maand dreigde Sinnige nog met rechtszaken, maar nu niet meer. ‘Soms is er wel een gratis alternatief, maar dan weten studenten daar niets van. Vaak is het ook weinig toegankelijk: dan moeten studenten een mail sturen naar een decaan en een formulier invullen… Voor een rechter is dat misschien voldoende, maar studentvriendelijk is anders.’

Sinnige snapt best hoe het kan gebeuren dat opleidingen wat extra’s vragen. ‘Een enthousiaste docent van een filmopleiding bedenkt opeens: kom, we gaan met zijn allen naar een filmfestival. Dat is hartstikke leuk en dat moet hij vooral niet laten, maar het is niet de bedoeling dat het verplicht is en dat hij er vragen over stelt in een tentamen. Gewoon onderwijs mag geen extra geld kosten.’

Zo gaat het ook met nieuwe methodes als een managementgame. ‘Vroeger kreeg je een boek voorgeschreven. Dat kon je ook in de bibliotheek lezen of van iemand anders lenen. Het is een logische ontwikkeling dat opleidingen meer digitale leermiddelen gebruiken, maar toch mag ook dat geen extra geld kosten.’

Gratis alternatief

Het college van bestuur moet erop toezien dat dit tot docenten doordringt, zegt Sinnige, en dat er altijd een goed toegankelijk, gratis alternatief voorhanden is.

Bij Avans Hogeschool kunnen studenten 55 euro terugkrijgen voor de aanschaf van een licentie om een digitale toets te kunnen maken. ‘We hebben dat uitgezocht en het is inderdaad strijdig met de wet op het hoger onderwijs’, erkende collegevoorzitter Paul Rüpp.

Overigens moeten studenten materialen als een witte jas, studieboeken of een microscoop wel zelf aanschaffen. ‘Als instellingen deze materialen verstrekken, mag hiervoor een eigen bijdrage worden gevraagd’, legt Bussemaker uit. Maar instellingen mogen niet voorschrijven dat studenten deze materialen alleen kunnen afnemen bij hun eigen opleiding.

HOP, Bas Belleman

Hogeschool Rotterdam: inventarisatie extra studiekosten

Op de Hogeschool Rotterdam vindt er momenteel een inventarisatie plaats naar extra studiekosten. Het collegebestuur heeft aan alle onderwijsinstituten gevraagd om in kaart te brengen waar er aan studenten mogelijk onterecht extra geld wordt gevraagd. Aanleiding is de 23,50 euro die studenten van de Ad accountancy moesten betalen voor een online managementgame. De studenten hadden deze extra kosten niet hoeven betalen, oordeelt de HR nu.

‘Met de inventarisatie halen we een boel overhoop. Opleidingen vinden het niet altijd leuk dat we dit doen’, vertelde collegevoorzitter Ron Bormans onlangs tijdens de vergaderingen van sgmr (studentengeleding van medezeggenschapsraad). ‘Maar als studenten ergens onterecht geld voor hebben betaald, moeten we dat terugbetalen.’ De verwachting is dat studenten er in de loop van mei bericht over krijgen.

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top