Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 december 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

DE UITSPRAAK: Cijferlijst kwijt, maar de school wil geen nieuwe verstrekken

Gepubliceerd: 22 August 2017 • Leestijd: 1 minuten en 39 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het kan natuurlijk gebeuren, je diplomasupplement kwijtraken, maar het is slecht nieuws. Hoe slecht, dat ervaarde een oud-student die een zaak aanspande tegen haar oude instituut RBS.

 

Klacht van: oud-student RBS
Over: niet verstrekken van een nieuwe, originele cijferlijst
Uitspraak: ongegrond

De student in kwestie heeft haar originele diploma nog wel, maar is de bijbehorende cijferlijst kwijt. Ze wil een vervolgopleiding starten in Brazilië en daarvoor heeft ze een door DUO gelegaliseerd diploma nodig. DUO kan alleen legaliseren met originele documenten. De gewaarmerkte kopie van de cijferlijst die het HR-Studenten Service Center heeft verstrekt, valt niet in die categorie.

Om fraude te voorkomen, verbiedt de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderwijs) de afgifte van meer dan één getuigschrift. Maar de oud-student heeft de wet ook bestudeerd en ziet toch mogelijkheden voor een tweede afgifte van de originele cijferlijst. Volgens haar wordt er in de wettekst geen uitspraak gedaan over het aantal keren dat een diplomasupplement kan worden afgegeven. Daarmee denkt zij dat er ruimte is voor een tweede afgifte van haar cijferlijst.

Geen sociaal vangnet

Bovendien heeft ze hard gewerkt voor die cijfers, argumenteert zij. Brazilië heeft geen sociaal vangnet zoals Nederland. Als haar carrière, en daarmee de toekomst voor haar en haar gezin, stagneert omdat de HR weigert een document af te drukken, dan zou zij daar ‘kapot’ van zijn.

Maar de voorzitter van de RBS-examencommissie blijft bij het eerdere standpunt: Het diplomasupplement maakt deel uit van het getuigschrift en dat is een eenmalige akte. De voorzitter verwijst hierbij ook naar een uitspraak van het CBHO (college van beroep voor het hoger onderwijs). Het is een vervelende situatie. De examencommissie en andere HR-collega’s hebben de nodige moeite gedaan om een oplossing te vinden, maar de hogeschool kan hier verder niks meer aan doen.

Niet tornen aan de wet

En dat vindt het college van beroep voor de examens ook. Er kan niet getornd worden aan wat de wetgever in de WHW heeft beschreven en aan de uitspraak van het college van beroep voor het hoger onderwijs. Een getuigschrift en het diplomasupplement dat daarbij hoort, mag maar een keer worden afgegeven. Dat de Braziliaanse onderwijsinstelling waar de oud-student wil gaan studeren geen gewaarmerkte kopie van de cijferlijst naast het originele getuigschrift accepteert, valt buiten de invloedsfeer van de hogeschool.

Wel stelt het college van beroep voor dat RBS de oud-student aanbiedt om contact op te nemen met de vervolgopleiding in Brazilië. Op die manier kan de onderwijsinstelling de gegevens van de student checken en is doorstuderen in Brazilië misschien toch mogelijk.

Tekst: Esmé van der Molen
Illustratie: Jarek van Dalsen

 

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to DE UITSPRAAK: Cijferlijst kwijt, maar de school wil geen nieuwe verstrekken

 1. Interessant artikel! Klein puntje: de ovt van ervaren is ervoer en niet ervaarde.

 2. J.A. heeft deels gelijk: gelijk dat de o.v.t. van ‘ervaren’ ‘ervoer’ is, maar niet gelijk dat ‘ervaarde’ dat niet is. : )

  Ik heb de reacties als amusant ervaren…… ervoerd…… ervuren?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top