Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 juli 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De uitspraak: Herbeoordeling examen geweigerd

Gepubliceerd: 6 November 2017 • Leestijd: 1 minuten en 37 seconden • Uitspraak

Vorig jaar was ze niet geslaagd en dit jaar probeerde de student het opnieuw. Weer haalde ze het niet en ze vroeg een herbeoordeling aan. Toen ze die niet kreeg, spande ze een zaak aan.

Vrouwe Justititia

Klacht van: examenstudent Willem de Kooning Academie

Over: geweigerd verzoek om herbeoordeling examen

Uitspraak: ongegrond

Een examen dat tien minuten te laat begint, maar erger nog: de beoordelende examinator is niet de persoon die je verwacht. Daarover gaat de zaak die een WdKA-student heeft aangespannen tegen het besluit van de voorzitter van de examencommissie om een herbeoordeling van haar examen niet toe te kennen.

Examinator van vorig jaar ontbrak bij presentatie

De student ging ervan uit dat de examinator die vorig jaar haar eindwerk had beoordeeld ook nu bij haar examen zou zijn. Samen met deze persoon had zij een plan gemaakt om ervoor te zorgen dat haar herexamen succesvol zou zijn. De feedback van haar begeleider en examinator op het eerste examen had ze gebruikt om haar werk te verbeteren. Maar de examinator van vorig jaar ontbrak bij de presentatie van haar eindwerk en met de 5 die ze dit keer kreeg toegekend, zakte ze opnieuw.

Het is niet aan studenten om hun eigen beoordelaar te kiezen.

De student wil nu een herbeoordeling en heeft tegelijk haar studieloopbaancoach en de beoordelende examinatoren gevraagd om meer inzicht in de manier van beoordelen.

Het is niet aan studenten om hun eigen beoordelaar te kiezen

De voorzitter van de examencommissie wil dit verzoek niet inwilligen. Daarvoor geeft hij meerdere redenen – zo was de door de student verwachte examinator die dag ziek – maar het belangrijkste argument is dat het niet aan studenten is om hun eigen beoordelaar te kiezen.

Objectiviteit bij examens is een hoog goed en het beoordeeld worden door onafhankelijke assessoren is daarvan een ‘essentieel onderdeel’, aldus de voorzitter.
Bovendien is nergens vastgelegd dat bij een herexamen ook een beoordelaar betrokken moet zijn die bij het vorige examen aanwezig was.

Juiste procedures zijn gevolgd

Het college van beroep voor de examens geeft aan dat het niet op de stoel van de examinator kan zitten. Wel kijkt het college of de juiste procedures door de examencommissie zijn gevolgd. En dat is het geval. Het aanwijzen van examinatoren is een wettelijke bevoegdheid van de examencommissie en die kan én mag niet bij studenten liggen.

Verder vindt het college dat de student ‘vergaand’ tegemoet is gekomen doordat zij niet alle, maar alleen de twee ontbrekende eindcompetenties hoeft aan te tonen in haar herexamen van januari 2018.

Tekst: Esmé van der Molen
Illustratie: Jarek van Dalsen

Dit artikel werd geschreven op basis van de schriftelijke uitspraak in deze zaak.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een maandelijkse update.

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Recente artikelen

Back to Top