Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Eén op vijf afgestudeerden kan studieschuld niet terugbetalen

Gepubliceerd: 31 October 2017 • Leestijd: 1 minuten en 4 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Eén op de vijf oud-studenten met een studieschuld kan niet snel genoeg aflossen, staat in antwoorden op vragen van de Tweede Kamer. Het gaat om 113 duizend mensen.

Het inkomen van deze oud-studenten is momenteel te klein en daarom wordt hun maandbedrag tijdelijk verlaagd. Soms komt het terugbetalen er helemaal niet meer van: jaarlijks moet de overheid een bedrag van tien miljoen euro kwijtschelden, aldus de minister.

Fluiten

Dat deze oud-studenten tijdelijk minder aflossen, wil niet zeggen dat de overheid in alle gevallen kan fluiten naar het geld. ‘Pas aan het einde van de aflostermijn kan worden geconstateerd of een student de studielening (gedeeltelijk) niet kan terug betalen.’

Eigenlijk wilde de Tweede Kamer nog meer weten. Welke studierichtingen hebben deze studenten gevolgd? Maar die informatie krijgt de Kamer niet. ‘Een uitsplitsing naar studierichting is niet te geven, want zodra een student gaat terugbetalen, schoont DUO de administratie op omwille van de privacy.’

Eerder dit jaar meldde dagblad Trouw al dat steeds meer oud-studenten moeite hebben met het afbetalen. Toen ging het om dertien procent van de aflossers, oftewel 90 duizend mensen. Dat aantal is nu dus opgelopen naar twintig procent.

Afgeschaft

In 2015 is de basisbeurs afgeschaft. Daardoor zullen studieschulden naar verwachting verder oplopen, maar studenten krijgen twintig jaar langer de tijd om terug te betalen. Deze nieuwe cijfers staan daar overigens los van: de huidige terugbetalers vallen allemaal onder het oude regime.

De vraag naar de studieschulden stond in een lange lijst met ‘feitelijke vragen’ over de begroting. Daarom staat er niet bij welke fractie de vraag stelde. Het gaat in principe om apolitieke vragen, bedoeld om de begroting te kunnen snappen voordat men erover in debat gaat.

HOP, Bas Belleman
Illustratie: Ferdy Remijn

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Eén op vijf afgestudeerden kan studieschuld niet terugbetalen

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top