Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 oktober 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kunnen die bezuinigingen op het onderwijs niet van tafel?

Gepubliceerd: 20 December 2017 • Leestijd: 1 minuten en 1 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Eerste Kamer krabt zich achter de oren: kan die bezuiniging op het onderwijs echt niet van tafel? Zelfs regeringspartij D66 vraagt het kabinet er opnieuw naar te kijken.

Letterlijk vraagt de Eerste Kamer aan de regering ‘om te bezien of de doelmatigheidskorting voor het onderwijs kan worden verzacht en bij voorkeur ongedaan gemaakt’. De motie was ondertekend door senatoren van PvdA, SP en GroenLinks.

De motie is dinsdagmiddag aangenomen met steun van regeringspartij D66. Coalitiegenoten VVD, CDA en ChristenUnie stemden tegen, samen met de PVV. De tegenstanders kwamen één zetel tekort.

Motie met vreugde steunen

Scherpe tanden heeft de motie niet. De regering hoeft alleen maar te kijken of de bezuiniging echt niet geschrapt kan worden. ‘In die zin zal mijn fractie deze motie met vreugde steunen’, verklaarde D66-fractievoorzitter Alexander Rinnooy Kan vandaag.

Maar een week geleden sprak hij van de ‘onverdiende doelmatigheidskorting bij het onderwijs’  en de ‘onbedoelde bezuinigingen op het groene onderwijs. Hij hoopte dat de minister van Financiën op de valreep van het jaar toch nog een royaal gebaar zou maken ‘als eerste stap in de richting van een verbetering’.

Geen fijne term

CDA-minister Hoekstra van Financiën vond doelmatiger onderwijs ook geen fijne term, bleek in dat debat. ‘Ik ga graag studeren op een eufemistischer bewoording.’ Maar een royaal gebaar maakte hij niet.

Dus werd de motie ingediend die dinsdag is aangenomen. De steun van D66 is politiek van belang, alleen al omdat minister Van Engelshoven ook van D66 is.

Goed nieuws

De Landelijke Studentenvakbond noemt het op twitter ‘goed nieuws’. Ook de Algemene Onderwijsbond trekt de champagne alvast open: de doelmatigheidskorting in het onderwijs wordt afgeschaft of verzacht, verwacht de vakbond.

HOP, Bas Belleman

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top