Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
13 augustus 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Fors meer vluchtelingen naar hoger onderwijs

Gepubliceerd: 29 May 2017 • Leestijd: 0 minuten en 59 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Steeds vaker vinden vluchtelingen hun weg naar hoger onderwijs en mbo. De stichting vluchtelingstudenten UAF kreeg vorig jaar 2.100 aanmeldingen: 50 procent meer dan in 2015. Ook op de HR nam het aantal vluchtelingstudenten toe: van 35 in collegejaar 2015-‘16 naar 70 studenten op dit moment.

Jarek van Dalsen

Bij het UAF kunnen vluchtelingen terecht voor hulp bij het kiezen van een studie, het vinden van een baan en financiële ondersteuning. Van de 2.100 die zich hadden aangemeld in 2016, kreeg iets minder dan de helft steun. Twee derde van de aanmelders kwam uit Syrië. Andere herkomstlanden zijn Iran, Irak, Eritrea en Afghanistan.

Niet iedereen die begeleiding krijgt, kan direct plaatsnemen in de collegebanken. Van de ruim 2.400 studenten die het UAF vorig jaar in totaal begeleidde, werden de meeste van hen (1.113) alleen nog klaargestoomd voor het volgen een studie. Ze krijgen les Nederlands en andere voorbereidende vakken.

46 procent studeert op hbo-niveau

Van de studenten (912) volgde 30 procent een studie op universitair niveau, 46 procent op hbo-niveau en 24 procent op mbo-niveau. Vooral de studierichtingen informatica, techniek & exact, zorg en welzijn en economie waren in trek. Daarnaast begeleidde het UAF nog 437 afgestudeerden op weg naar de arbeidsmarkt.

Naar schatting doet een derde van alle hoger opgeleide vluchtelingen in Nederland een beroep op het UAF. De stichting wil in 2017 en 2018 telkens 1.500 nieuwe studenten aannemen.

70 vluchtelingsstudenten op de HR

De HR ondertekende in 2015 een convenant met UAF voor een betere begeleiding van vluchtelingstudenten. HR-docent Nederlands en NT2 Hilde Valentin sprak toen de hoop uit dat er meer vluchtelingstudenten aan de HR zouden gaan studeren, ‘want ze zijn meer dan welkom’. Die hoop is uitgekomen. Ook aan de HR is het aantal vluchtelingstudenten in een jaar tijd verdubbeld, van 35 naar 70.

Tekst: HOP, Jesse Haenen
HR-bewerking: Redactie Profielen
Illustratie: Jarek van Dalsen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top