Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 december 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Game Pool Party Panic genomineerd voor Dutch Game Awards

Gepubliceerd: 6 October 2017 • Leestijd: 3 minuten en 31 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het is een primeur: een game gemaakt door studenten van de HR-minor game design and development is genomineerd voor de Dutch Game Awards in de categorie Best Student Game Design. ‘De Dutch Game Awards zijn de Oscars van de Nederlandse game-industrie.’

Rutger, Jerry en Jeroen werkten tijdens de minor Game Design met tien andere studenten aan de succesvolle game Pool Party Panic.
Rutger, Jerry en Jeroen werkten tijdens de minor Game Design met tien andere studenten aan de succesvolle game Pool Party Panic.

Het gaat allemaal om de ludieke game Pool Party Panic. In deze game moet je als badmeester de oververhitte gasten afkoelen door ze met een handdoek – en het bevredigende geluid dat daarbij komt kijken – het zwembad in te slaan. Daarnaast kun je verkoeling bieden door de parasol op tijd open te klappen en het zwembadwater afkoelen met icebuckets.

Rutger, Jerry en Jeroen maakten onderdeel uit van het team dat de succesvolle game in de gamewereld introduceerde. Jerry: ‘Het begon met heel veel discussiëren. Wij waren met dertien mensen en het is een hele uitdaging om het dan eens te worden over een concept. We startten met het idee voor een multiplayer game…’ Rutger: ‘…Maar dat was veel te groot om binnen dertien weken af te krijgen, dus na twee weken hebben we dat idee weggegooid en zijn we opnieuw gaan brainstormen en hebben we pitchrondes gehouden. Een van die concepten was Pool Party Panic.’ Jerry: ‘Iedereen vond het meteen leuk klinken en niemand was er echt op tegen. Over de andere ideeën was meer onenigheid.’ Jeroen: ‘Ik denk dat we het vooral heel grappig vonden en daarom zijn we ermee verdergegaan.’

YouTuber Jacksepticeye pikt Pool Party Panic op

De game werd onder andere opgepikt door YouTuber Jacksepticeye. Met bijna 17 miljoen volgers behoort hij tot de top 10 grootste YouTubers ter wereld. Hij maakt let’s play-videos (video’s van een persoon die een game speelt, red.). De play-video over Pool Party Panic is zo’n 1,9 miljoen keer bekeken.

Het team heeft elke let’s play-video bekeken en dat zorgde voor nieuwe inzichten. Jerry: ‘We hebben ons ook flink zitten ergeren bij het kijken van verschillende let’s play’s, hoor. Dat we daar met z’n allen zaten te schreeuwen: ‘Nee, druk daarop! Wat is ie nou aan het doen? Gebruik die icebucket nou!’ Maar zo krijg je wel de beste feedback, want daardoor weet je dat bepaalde dingen blijkbaar niet goed genoeg overkomen en kun je verbeteringen aanbrengen.’

Verschillende disciplines versterken elkaar

Het succes zit volgens de gamedesigners vooral in de diversiteit van het team. ‘Omdat het een minor is, werk je met mensen die allemaal een andere achtergrond hebben. Studenten van de Willem de Kooning en studenten informatica. Juist de mensen zonder game-ervaring hebben die frisse blik’, zegt Jeroen. Rutger: ‘Een van onze artists is bijvoorbeeld helemaal geen gamer. En alhoewel dat soms lastig communiceerde, bracht zij ons wel veel creatieve ideeën waar wij nooit op zouden komen.’

Volgens Rutger hielp het ook dat de groepsleden elkaar van tevoren niet kenden. ‘Als je vier jaar lang een bacheloropleiding met dezelfde mensen volgt, ben je denk ik eerder geneigd om met mensen samen te werken die je kent, die dezelfde visie hebben. Dan kom je dus minder uit je comfortzone’, zegt hij.

De game is uniek in zijn soort

De game is, tussen alle sciencefiction- en fantasy-games, uniek in zijn soort. En dat is dan ook waar hun docenten vooral op hameren: originaliteit. ‘We willen de studenten voornamelijk voorbereiden op de indie game-industrie. Dat is een alternatief gamecircuit dat zich afzet tegen de grote ‘massagames’. Deze games worden onafhankelijk en vaak zonder uitgever gemaakt. Creativiteit en vernieuwing staan bij deze minor dus centraal’, zegt minordocent Bob Pikaar.

 

 

Met die originaliteit zit het dus wel goed. Toch is het een prestatie om als minor, tussen alle bacheloropleidingen, genomineerd te worden. Coördinator Rob Zoeteweij: ‘De Dutch Game Awards zijn de Oscars in de Nederlandse game-industrie. Ik kan me geen belangrijkere prijs voorstellen.’

De andere twee genomineerden komen van de gameopleiding in Breda. Maar Rutger, Jerry en Jeroen denken een goede kans te maken. ‘Defend your friend, die is heel goed. Ziet er mooi uit, werkt goed, maar het is geen uniek spel. Die andere game is wel origineel, omdat het een VR-game (virtual reality, red.) is, maar is verder vrij statisch’, zegt Jerry. Rutger: ‘En minder toegankelijk, niet iedereen heeft een VR-bril.’ Jerry: ‘Onze game is origineel, maar ook toegankelijk. En hij springt eruit door de mooie, kleurrijke art.’ Rutger: ‘Het ligt eraan hoe de jury gaat beoordelen. Op potentie of op afgeleverd product’, besluit hij.

En nu?

Het team heeft de minor afgesloten met een gemiddeld cijfer van een 9.5. Rutger is inmiddels afgestudeerd als illustrator aan de Willem de Kooning Academie, Jerry is afgestudeerd bij informatica en Jeroen is bezig met afstuderen bij creative media and game technologies. Ze zullen niet verdergaan met de game en vervolgen nu ieder – met een mooi portfolio – hun eigen weg.

Vrijdag 6 oktober wordt de uitslag door de vakjury bekendgemaakt, tijdens een galadiner in Jaarbeurs Utrecht. De winnaar zal naast de eer een trofee ontvangen. Jeroen: ‘Als we winnen, gaan we wel een feessie vieren natuurlijk.’ Rutger: ‘En de trofee geven we dan aan de docenten van de minor, zodat de volgende lichting weet waar ze aan moeten tippen, haha.’

Zoë Cozijnsen

Benieuwd geworden naar het spel? Download hem hier.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top