Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hoger: ‘Muziek was bij ons thuis taboe’

Gepubliceerd: 26 October 2017 • Leestijd: 1 minuten en 7 seconden • Wie ben jij dan? Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hij had niks met voetbal, schreef gedichtjes en ging met meisjes om. Als tienjarig jongetje werd Hoger Mohammad om die reden gepest, maar dat veranderde pas toen hij ging rappen: ‘Ik zong mee met liedjes van Eminem. Dat vonden ze wel stoer.’


Zijn ouders vonden zijn muziek helemaal niet stoer. De 27-jarige studentent vertelt: ‘Ik ben Koerdisch en muziek is bij ons taboe. Mijn ouders zijn gevlucht zodat hun kinderen een goede toekomst konden opbouwen en dokter of advocaat zouden kunnen worden. Geen muzikant, want dat stond voor hen gelijk aan straatartiesten en aan drugs en alcohol.’

Afgeronde hbo-bachelor rechten

Op de middelbare school loog Hoger tegen zijn moeder dat hij een blokrooster had en daarom langer op school moest blijven: ‘Maar ik was al om twee uur klaar om daarna bij een vriend muziek te maken.’ Na de middelbare school sloten zijn ouders een deal met hem: Je gaat een diploma halen en daarnaast moet je zelf weten wat je doet. Resultaat: een afgeronde bachelor hbo-rechten.

En nu dus de tweejarige Ad ondernemen, een opleiding die hem weinig moeite kost. ‘Ik heb geen boeken gekocht, alleen samenvattingen gelezen en goed opgelet tijdens de les. Daarmee haalde ik in het eerste jaar alle 60 punten. Waar ik echt wat aan heb, zijn de lessen boekhouden. Daar wist ik niks van, terwijl je dat wel nodig hebt als je een eigen bedrijfje runt.’
Hoger verdient al geld met zijn muziek en hij wil zijn muziekbedrijf graag uitbouwen tot iets waar hij van kan leven.

Toch trots

Niet alleen zingt hij zelf, hij begeleidt ook zijn nog succesvollere zingende zus Naaz en schrijft muziek voor anderen, onder andere voor de Aziatische markt.
En de ouders van Hoger en Naaz? Die zijn niet meer alleen trots op hun broer die geneeskunde studeert, maar ook op hun twee kinderen die voor de muziek hebben gekozen.

Tekst: Jos van Nierop
Beeld: Frank Hanswijk

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Hoger: ‘Muziek was bij ons thuis taboe’

 1. Neem het die ouders niet kwalijk, zeker in de hip-hop industrie gaan muziek, drank, drugs en geld hand in hand.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top