Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zwart logo Profielen

Meer over:  

#ov-kaart #stufi #studietips #leenstelsel #buitenland #web app installeren

HR verwacht 400 meer eerstejaars

Gepubliceerd: 15 May 2017 • Leestijd: 1 minuten en 19 seconden • Nieuws

De Hogeschool Rotterdam blijft harder groeien dan andere hbo-instellingen. In mei meldden zich bij de Rotterdamse hogeschool vijf procent méér eerstejaars aan dan vorig jaar; zo’n twee procent meer dan het landelijk gemiddelde.

De groei zit vooral bij de opleidingen commerciële economie (waarvan gevreesd werd dat de nominale BSA juist studenten zou afschrikken), verpleegkunde en fiscaal recht & economie, laat de Hogeschool Rotterdam op haar interne netwerk weten.

De aanmeldingen bij universitaire bacheloropleidingen liggen elf procent hoger dan vorig jaar om deze tijd. Bij de universiteiten valt vooral het hoge aantal internationale studenten op. In het hbo steeg het aantal voorinschrijvingen veel minder sterk.

Hoger onderwijs weer in de plus na invoering leenstelsel

Het hoger onderwijs lijkt zich te herstellen van het effect van de invoering van het nieuwe leenstelsel in 2015. In de twee jaren daarvoor, toen de basisbeurs dreigde te worden afgeschaft, waren er relatief veel eerstejaars: een deel van hen nam bewust geen tussenjaar om de basisbeurs nog te kunnen meepikken.

Toen de beurs in 2015 daadwerkelijk werd afgeschaft, gingen er prompt minder studenten naar het hoger onderwijs. Gevreesd werd dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs gevaar liep. In 2016 trok de instroom alweer enigszins aan en dit jaar waarschijnlijk ook.

Huidige cijfers zijn slechts indicatie

Universiteitenvereniging VSNU en de Vereniging Hogescholen benadrukken dat de cijfers slechts een indicatie geven van hoeveel jongeren er daadwerkelijk gaan studeren. Lang niet alle aanmelders verschijnen werkelijk aan de start. Sommigen zakken voor hun examen, anderen gaan bij nader inzien liever een jaar werken of reizen.

Sinds vier jaar moeten jongeren zich voor 1 mei aanmelden om mee te doen aan allerlei matchings- en studiekeuzeactiviteiten. Als ze te laat zijn, kunnen ze geweigerd worden. Het idee is dat jongeren nog eens goed nadenken of de opleiding van hun keuze werkelijk bij hen past. Dat moet studie-uitval tegengaan.

Wie een fixusopleiding wil doen zoals geneeskunde of fysiotherapie, moest zich al in januari aanmelden.

Hogeschool Rotterdam bovengemiddeld populair

De HR trekt al jaren meer studenten dan gemiddeld. Ook in 2015, toen landelijk acht procent minder studenten zich bij het hbo inschreven, groeide de HR toch nog met twee procent. Inmiddels staan bij de HR zo’n 35.000 studenten ingeschreven.

HOP, Hein Cuppen / Profielen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over ons spelregels

Back to Top