Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca met regenkapje op

Lieve Tosca, ik wil niet met hen op vakantie

Lieve Tosca,

Aan het bijbaantje in mijn geboortedorp heb ik een vriendinnengroep overgehouden. We hebben een levendige groepsapp en gaan een keer per jaar met z’n allen een weekendje of een week weg. Toen ik net van de havo was, vond ik dat hartstikke leuk, maar de laatste tijd niet meer. Onze levens groeien uit elkaar – ik ben de enige die is gaan studeren, sommigen hebben al kinderen – en dat maakt de groepsdynamiek stroef. Vorig jaar waren we in Lissabon en daar kregen we slaande ruzie. Nu het voorjaar eraan komt, wordt er weer over een stedentrip geappt. Ik lees de berichten, maar heb eigenlijk geen zin om mee te gaan. Anderzijds wil ik deze meiden ook niet kwijt, ze zijn belangrijk voor me. Hoe kom ik onder het weekend uit zonder de verhoudingen op scherp te zetten?

Lfs,

Studentje

Foto Tosca Sel met roze achtergrond

Lief Studentje,

Vriendschappen veranderen en dat is oké: bij verschillende levensfases passen verschillende vrienden. Meiden die ooit je beste vriendinnen waren, kunnen door de jaren heen vage kennissen worden, terwijl vage kennissen de plek van je besties kunnen overnemen. En dat is niet onaardig of raar, maar gewoon hoe het gaat.

Als je je best doet om bij elkaars leven betrokken te blijven, kunnen vriendschappen vele levensfases meegaan. Maar dat kost tijd, liefde en eindeloos veel incasseringsvermogen en soms heb je daar even geen ruimte voor.  Omdat iemand in een andere stad gaat wonen, ziek wordt, stage gaat lopen in het buitenland, moet afstuderen of een baby krijgt bijvoorbeeld.

De enige manier om een vriendschap goed te houden, is door elkaar ruimte te geven en het vertrouwen te hebben dat je elkaar wel weer vindt. Er zijn mensen in mijn leven die ik tot mijn beste vrienden reken, maar die ik niet maandelijks bel of zie. Maar als ik ze zie, is het vertrouwd en leuk. Alsof het nooit anders is geweest en die onvoorwaardelijke vriendschap is heel fijn. Gelukkig kunnen vrienden in je hart zitten, zonder dat ze een actief onderdeel van je dagelijkse leven zijn. En dat ze nu geen onderdeel zijn, betekent lang niet altijd dat ze voorgoed uit je leven zijn verdwenen.

En wat betreft dat weekend weg: laat gewoon weten dat je geen zin hebt in een stedentrip, maar dat je wel graag binnenkort weer eens wat gaat eten/drinken. Waarschijnlijk vindt niemand dit echt erg. En ze kunnen natuurlijk altijd zonder jou gaan.

Succes.

Lfs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 8 March 2017 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top