Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca krant

Lieve Tosca, m’n collega heeft een drankprobleem

Lieve Tosca,

Ik vermoed dat mijn collega een drankprobleem heeft. Ze is vaak fysiek afwezig en als ze wel op het werk is, is ze er met d’r koppie niet helemaal bij. Er hangt ook regelmatig een vage alcoholwalm om haar heen. Ik wil dit graag met onze leidinggevende bespreken omdat ik denk dat m’n collega hulp nodig heeft, maar ik vind het lastig dit gesprek aan te gaan. Vooral omdat m’n collega het zal zien als verraad en dat zal de werksfeer niet ten goede komen. Wat moet ik doen?

Lfs,
Anoniem

 

Lieve Tosca krant

Lieve Anoniem,

Dat is een lastige situatie. De meest belangrijke vraag is denk ik: hoe zeker ben je van je zaak? Als je collega af en toe doorzakt en daardoor haar werk niet goed doet, is dat heel wat anders dan wanneer ze een drankprobleem heeft. Misschien is het goed om de kwestie eerst met haar te bespreken om het probleem in kaart te krijgen.

Als je weet wat er speelt, is het denk ik tijd om jezelf af te vragen wat je belangrijker vindt: vriendjes zijn met je collega of dat zij de hulp krijgt die ze nodig heeft. Zeker als je collega verantwoordelijk werk heeft en/of met studenten werkt, zou ik dat laatste het belangrijkste vinden. En dat het dan even een periode niet zo gezellig is op het werk zou ik op de koop toe nemen.

Omdat mijn mening ook maar één mening is, heb ik de bedrijfsarts om raad gevraagd. Die zei het volgende: ‘Als je denkt dat je leidinggevende competent genoeg is om dit probleem aan te kaarten, zou ik hem/haar dat zeker laten doen. Hiermee kan de verslavingsproblematiek tijdig benoemd worden en kan er nog ingegrepen worden. Feitelijk is er dan sprake van oprechte zorg voor je collega.’

Lfs,
Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 3 May 2017 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top