Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 september 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca Ukelele

Lieve Tosca, moet ik echt een vakantiebaantje?

Lieve Tosca,

Na een superdruk collegejaar wil ik komende vakantie helemaal niets doen. Ik ben moe, op en een tikkie overspannen misschien. Een beetje lezen, festivals bezoeken en in de zon hangen met vrienden lijkt me wel wat, maar dat is het. Ik heb het afgelopen jaar al genoeg gewerkt op m’n stage. Mijn ouders vroegen van de week tijdens het eten of ik al een vakantiebaantje had geregeld. En dat had ik niet, omdat ik daar dus geen puf voor heb. Ze zijn het niet met me eens en vinden dat ik moet. Ik ben daar boos over, ik mag toch zelf weten hoe ik mijn tijd besteed?

Liefs, Zonnetje

Lieve Tosca Ukelele

Lief Zonnetje,

Natuurlijk mag je zelf weten wat je met je tijd doet, maar zolang je bij je ouders woont hebben zij er denk ik toch ook wel iets over te zeggen. Wie betaalt, bepaalt. En hoe ben jij van plan die boekjes en festivals te betalen?

Toen ik nog studeerde, werkte ik iedere vakantie, ook in de zomervakantie. Ik woonde niet meer mij bij m’n ouders en werkte om de huur te betalen, festivalkaartjes en vliegtickets te kopen en om tijdens de collegeweken minder te kunnen werken. Want die zelfstandigheid en dat financiële buffertje voor drukke studieperiodes vond ik fijn.

Overigens werkte ik nooit de hele vakantie aan een stuk. Vaak had ik drie weken wel werk, en drie weken vrij bijvoorbeeld. Of een baantje dat ‘s morgens vroeg begon en rond 15:00 uur klaar was, zodat ik wel lekker wat zonnestralen kon vangen en nog even kon gaan zwemmen of zo. Je ouders vinden dat vast beter dan niets doen: win-win.

Je schrijft dat je misschien een tikkie overspannen bent. Check deze huisartsen-richtlijn over overspannen zijn. Als je hier veel van herkent, is het raadzaam om een afspraak te maken met je eigen huisarts. Als je gewoon klaar bent met het schooljaar en toe bent aan vakantie, kan een baantje juist heel fijn zijn om even wat anders te doen. Een (horeca)baantje waarbij je ook fysiek actief bent, helpt je ook los te komen van je opleiding.

Overigens kan het nooit kwaad een bijbaantje te vinden dat in de lijn van je opleiding past. Bedenk in welk bedrijf je later wilt werken en bel ze om te vragen of ze van de zomer een paar handjes extra nodig hebben, zo verdien je geld en werk je aan je cv. Ook niet verkeerd.

Fijne vakantie,
Lfs Tos

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 21 June 2017 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top