Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Onterecht bsa? Dreigen met rechtszaak helpt veertig studenten

Gepubliceerd: 14 June 2017 • Leestijd: 0 minuten en 48 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Honderden studenten werden onterecht weggestuurd met een negatief bindend studieadvies (bsa). Bijna veertig daarvan wilden graag hun studie weer oppikken. Het ging niet altijd van harte, maar ze zijn inmiddels allemaal weer toegelaten.

Vorig jaar meldde het HOP dat veel instellingen tweedejaars studenten onterecht wegstuurden met een negatief bindend studieadvies. In een serie uitspraken sinds 2014 had de rechter universiteiten en hogescholen op de vingers getikt.

Zonder drukmiddel meer weerstand

Instellingen pasten hun regels ijlings aan, maar vaak was het kwaad al geschied. (De Hogeschool stopte destijds per direct met het uitdelen van tweedejaars bsa’s.) Een kleine veertig studenten wilden hun opleiding graag hervatten en klopten aan bij het Landelijk Studenten Rechtsbureau.

En met succes: ze mochten allemaal weer doorgaan met hun opleiding. Het verschilde per instelling hoe gemakkelijk dit ging, zegt LSR-voorzitter Lars Klappe. “Als we een procedure in gang zetten, waren ze meestal welwillend. Zonder dat drukmiddel was er meer weerstand.”

Het rechtsbureau betreurt dit. “Wij zouden graag zien dat de instellingen zelf actief studenten benaderen die gedupeerd zijn. Zij zijn hiertoe wellicht niet wettelijk verplicht, maar toch zou je meer verwachten na zo’n fout.”

Minister blijft er buiten

Minister Bussemaker schreef vorige week aan de Tweede Kamer dat instellingen “ruimhartig” zouden moeten omgaan met de toelating van deze groep studenten, maar zag geen rol voor haar ministerie.

Tekst: HOP, Irene Schoenmacker
Illustratie: Jarek van Dalsen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Onterecht bsa? Dreigen met rechtszaak helpt veertig studenten

  1. In het artikel wordt verwezen naar een stuk dat vorig jaar expliciet de situatie bij de HR behandelt. Uit het nu gepubliceerde artikel wordt niet duidelijk of de veertig studenten bij de HR studeren of dat het om studenten vanuit het gehele HBO gaat.

  2. Beste Menno, het gaat om studenten uit het hele land (het hbo), maar we kunnen niet uitsluiten dat er HR-studenten tussen zitten.

    Zoals je weet heeft het cvb in 2016 het tweedejaars bsa van studenten afgeschaft (dat is na de rechterlijke uitspraken van vooral begin 2016), maar in 2015 hebben nog vele honderden studenten een tweedejaars bsa gekregen… Of zij zich tot het LSR hebben gewend is ons onbekend. Het Studenten Rechtsbureau kon het ons vandaag ook niet vertellen. Misschien kunnen we later (deze week) nog cijfers leveren over de HR.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top