Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

PvdA stelt Kamervragen over door VS geweigerde HR-studenten

Gepubliceerd: 22 August 2017 • Leestijd: 1 minuten en 10 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Waarom mochten Ismail en Othmane, studenten aan de lerarenopleiding van de Hogeschool Rotterdam, begin juli de VS niet in? De PvdA stelt er Kamervragen over aan de regering.

Ondanks een goedgekeurd visum mochten de twee, die urenlang werden ondervraagd, Amerika niet in. De precieze reden weten ze nog steeds niet. Ook de PvdA wil dat graag weten en vraagt daarom aan de ministers van Buitenlandse zaken en van Veiligheid en Justitie of zij meer weten. ‘Zo nee, wat heeft de regering gedaan om zich hierover te informeren.’

Informeert Amerika actief over niet toelaten van reizigers?

De PvdA vraagt zich ook af of de Amerikaanse overheid de Nederlandse regering actief informeert als er een Nederlander de toegang wordt ontzegd. Ook wil de partij weten waar en hoe Nederlanders bezwaar kunnen maken als ze een land niet in mogen. ‘Informeert u reizigers daarover actief? Zo nee, waarom niet?’

Voor het retourtje VS moesten Ismail en Othmane in totaal zo’n 1.000 euro de man neertellen. Ismail: ‘Dat zijn de reis- en verblijfkosten en ook het verblijf dat we moesten boeken in Londen, omdat de koffer van Othmane pas de volgende dag aankwam.’ De twee studenten zijn uiteindelijk nog op vakantie geweest naar Mallorca.

‘Autoriteiten van een land bepalen zelf wie ze wel of niet toelaten’

In juli vertelde een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in het AD dat ‘de autoriteiten van een land, in dit geval de Verenigde Staten, zelf bepalen wie ze wel of niet toelaten. Nederland heeft daar weinig invloed op.’ Het ministerie gaf toen aan het AD aan dat ze de studenten wel wil helpen om de reden van hun inreisverbod te achterhalen, maar op dit moment hebben de twee studenten nog niets van het ministerie vernomen.

Steunbetuigingen waren er wel van allerlei kanten, onder andere van collegevoorzitter Ron Bormans van de HR die in gesprek gaat met de twee.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top