Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Raad van toezicht draait besluit kleiner bestuur terug

Gepubliceerd: 29 March 2017 • Leestijd: 2 minuten en 28 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Scheidend collegebestuurder Jan Roelof krijgt toch een opvolger. Het driekoppige college wilde na zijn pensioen als tweekoppig bestuur doorgaan, maar de raad van toezicht draait een eerder genomen besluit hierover terug.

Foto Ron BormansHet was de uitdrukkelijke wens van Ron Bormans (foto): In lijn met het terugbrengen van de overhead in de rest van de organisatie wilde hij ook het college van bestuur verkleinen. De raad van toezicht volgde Bormans in 2014 nog in deze ambitie, maar denkt daar nu anders over. Het wil na het vertrek van Jan Roelof gewoon weer een derde bestuurslid aanzoeken.

Nu zitten er een voorzitter (Bormans) en twee leden (Angelien Sanderman en Jan Roelof) in het cvb. Het plan was om Jan Roelof na zijn pensioen niet te vervangen. Daardoor ‘levert ook het bestuur een bijdrage aan de noodzakelijke reductie van de overhead’, schreef toenmalig voorzitter Jos van der Vegt in januari 2014 in een bericht aan de medewerkers van de hogeschool.

Minder overhead

De centrale medezeggenschapsraad protesteerde direct tegen het inkrimpen van het cvb, maar het kon volgens Ron Bormans niets meer aan het besluit veranderen, zo zei hij destijds tegen de cmr. ‘Formeel ga ik er niet over en gaan jullie er niet over. Alleen de raad van toezicht gaat hierover en die heeft het besluit genomen om van drie naar twee te gaan, omdat ik dat graag wil’, aldus de bestuursvoorzitter. ‘De hogeschool heeft gezegd dat het met minder overhead toe kan, met minder directeuren en dus ook met minder bestuurders. Aan dit punt hecht ik heel principieel.’

Toch zette de raad van toezicht anderhalf jaar later de deur weer op een kier. Het vroeg Jan Roelof, die eigenlijk in 2016 met pensioen zou gaan, om één jaar langer te blijven, ‘gezien de huidige bestuurlijke opgave’. De toezichthouders wilden Roelof graag nog even de reorganisatie van de diensten laten vlottrekken en de reorganisatie van de economische opleidingen, per september aanstaande, laten afronden.

‘Bestuurlijke aandacht’

Nu besluit de raad van toezicht, inmiddels onder voorzitterschap van Coert Beerman, om het bestuur helemaal niet in te krimpen. De raad steunt weliswaar ‘de intentie’ van het bestuur, maar het zoekt toch een opvolger voor Jan Roelof. Als argument noemt de raad de groei van het aantal studenten op de hogeschool en het ‘grote aantal programma’s dat binnen en buiten de hogeschool bestuurlijke aandacht vraagt’.

Beerman zei in een interview met Profielen vorig jaar al dat deze beslissing wat hem betreft nog open stond. Hij wilde hierover eerst zijn oor te luisteren leggen in de hogeschool.

Zwart wit foto van Coert Beermans, Foto: Frank Hanswijk
Coert Beerman, voorzitter van de raad van toezicht.

Beerman sprak onder andere enkele keren met de centrale medezeggenschapsraad. Die heeft bij de toezichthouder steeds voor een driekoppig college gepleit, vertelt de nieuwe cmr-voorzitter Berry Stam. Stam wil niet ingaan op zijn gesprekken met de rvt over deze kwestie, maar hij is het eens met hun argumentatie, zegt hij. ‘Op termijn zijn we niet tegen een tweekoppig bestuur, maar er liggen nu nog te veel dossiers op tafel voor het college om met zijn tweeën te kunnen behappen.’

Ook Ron Bormans staat nog steeds achter het principe van een tweekoppig bestuur. ‘We moeten ons bij iedere beslissing afvragen of het geld niet beter in het onderwijs gestoken kan worden’, zegt hij vandaag in een reactie. Maar hij is het niet oneens met het besluit van de raad van toezicht. ‘Wij ervaren dagelijks persoonlijk welke belasting programma’s als studiesucces, de strategische agenda, nieuwbouw, de ontwikkeling van de diensten en de decentralisatie met zich meebrengen.’

Jan Roelof vertrekt deze zomer bij de Hogeschool Rotterdam na een carrière van ruim 25 jaar bij de HR. In 2006 werd hij lid van het college van bestuur. De raad van toezicht wil hem bij de komende jaaropening een ‘passend afscheid’ geven.

Tekst: Olmo Linthorst
Foto’s: Frank Hanswijk

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top