Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Transgenders zijn echt niet zo anders’

Gepubliceerd: 27 September 2017 • Leestijd: 1 minuten en 15 seconden • Wie ben jij dan? Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In december 2013 meldde Nathan zich bij het Kennis- en Zorgcentrum voor Genderdysforie van het VUmc in Amsterdam. Hij had hulp nodig, want zijn vrouwenlijf paste hem niet en het was tijd om daar wat aan te doen.

Foto van Nathan
Nathan van Meurs (24)
Student bedrijfseconomie

Nathan voelt zich z’n hele leven al een jongen. Als kind moest hij niets hebben van lange haren en jurkjes en was het iedere ochtend huilen bij het aankleden. Bij de eerste gymles op de basisschool werd hij met z’n neus op de feiten gedrukt. Hij stond in de rij voor de jongenskleedkamer omdat hij zich wilde omkleden met z’n vriendjes. Maar dat zat er niet in. Hij werd zonder pardon naar de  meisjeskleedkamer gestuurd.

Nu is hij in transitie en met iedere testosteron-injectie en iedere operatie past zijn lijf beter bij zijn geest. Hij heeft tegenwoordig rust in z’n hoofd, maakt zich amper nog zorgen, ook niet over tentamens, huilt niet meer en wordt met de dag gespierder en behaarder. Z’n stem is een paar octaven lager.

In 2014 kwam Nathan via de transsupportgroep van Humanitas terecht bij een jongerengroep en daar voelde hij zich direct thuis. Het was heerlijk om met mensen te kunnen praten die met dezelfde issues worstelden. Begeleidster Meike stelde voor een koor te beginnen en daar waren veel leden direct enthousiast over. Met hulp van de dirigente Nadja vinden de transmannen en –vrouwen hun nieuwe stem en zingen ze de sterren van de hemel. Nathan moest even overgehaald worden om mee te doen, maar vindt het nu fantastisch om in een vertrouwde sfeer met elkaar muziek te maken. Hij is nu zelfs presentator en aankondiger van het koor. Hij praat graag over het proces dat hij doormaakt omdat hij het belangrijk vindt anderen bewust te maken wie transgenders zijn: ‘Wij mogen ook gezien worden, we zijn echt niet zo anders dan de rest.’

Tekst: Tosca Sel
Fotografie: Wouter Le Duc

Benieuwd naar het koor? Je vindt ze op Facebook Transgenderkoor010
Meedoen kan ook. Het koor zoekt nog nieuwe leden.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

13 Responses to ‘Transgenders zijn echt niet zo anders’

  1. Beste Nathan,

    Wat ben ik blij voor je dat je jezelf hebt kunnen vinden, ga vooral zo door en (bij voorbaat) trek je niks aan van de haatreacties hieronder. 🙂

    Liefs,

  2. Je bent toch nu een man en zover ik het zie lijk je ook op een man, maar waarom blijf je dan transgender gebruiken als een titel? Je bent toch je overgang/transition gehad? Het lijkt alsof je de slachtofferrol wilt spelen om jezelf transgender te noemen.

  3. @O Het is niet zwart en wit, gender is niet zwart en wit, geaardheid is niet zwart en wit. Laat Nathan zijn wie hij wil zijn, jij hebt niks voor hem te bepalen en al helemaal niet wie of wat hij moet zijn.

  4. Dingen die onnodig zijn: Je geaardheid vermelden in je naam.

    Geaardheid is niet zwart op wit nee. Gender wel. Je hebt een XX combi en een XY. Alles wat daarbuiten valt, valt onder een afwijking. Als jij op mannen valt en een beetje op vrouwen dan is dat in je mind. Dan noem je jezelf biseksueel.

    Als je als man zijnde vertoningen hebt van een vrouw maar je voelt je als vrouw, betekent dat niet dat je jezelf een drieslachtige cyberfox mag noemen omdat jíj dat wil. Als dat zo was, kon ik mijn leeftijd, afkomst, schoenmaat, oogkleur en lichaamslengte veranderen omdat ik lekker wil bepalen hoe ik ben. Feiten verander je niet, hoe hard je ook fantaseert.

    Ik ben hartstikke blij dat je voor jezelf bepaald hebt wat je bent. Mooizo! Veel geluk ermee.

    Had ik maar de privilege om mijn afkomst te veranderen in wereldburger omdat ik dat vind. Dat zou me veel meer baankans opleveren 😉

  5. @Homoseksuele student O bepaalt toch ook niets voor hem. Hij zegt alleen dat het op hem/haar/het overkomt alsof Nathan de slachtofferrol opzoekt. Het lijkt me toch dat hij/ze/het dit gewoon mag zeggen?

    @Zoë Lieve Dat doet verder niets af aan zijn/haar/het betoog toch? Je hebt een XX combinatie en een XY combinatie, een erg kleine groep intersekse mensen, en de rest zit tussen je oren. Niet dat het daarom minder waar is, maar feitelijk zit het wel tussen je oren.

  6. @Karel Anker
    Precies wat u zegt: dat het tussen je oren zit maakt het niet minder waar en daarom mag iedereen zich identificeren hoe hij/zij/hen dat zelf wil. Vind ik. Daar heeft een ander vrij weinig mee te maken. Vind ik. Van mij mag M.O.N. bijvoorbeeld ook prima zijn oogkleur veranderen d.m.v. kleurlenzen. Hoor je mij niet over, hoor. Maar dat heeft mijns inziens vrij weinig met het onderwerp genderdiversiteit te maken.

    En volgens mij was de verwarring tussen sekse en gender wel relevant, omdat M.O.N. stelde dat gender ‘zwart op wit’ staat; wat dus niet zo is (zie artikel). Gender gaat om iemands persoonlijke beleving m.b.t. de hormonen en geslachtskenmerken die hij/zij/hen meekreeg bij de geboorte.

  7. Zoë Lieve. Prima, identificeer zoals degene wil idd. heeft niemand wat mee te maken…

    Waarom moeten we dan onze taal veranderen e.d.? Wat heb ik dan met degene te maken?

  8. @J Wat bedoelt u precies met ‘onze taal veranderen?’

  9. @Zoë Lieve. Transgenders willen nu al aparte voornaamwoorden/benamingen, zoals Hun/Hem e.d. terwijl we tot nu toe simpel zij/hij zeggen. In Nederland wordt de trend langzaam overgenomen vanuit de VS en Canada, waar je nu al boetes kan krijgen voor een verkeerde aanhef. Dit baart mij zorgen.

    Daarnaast willen mensen aangesproken worden, m.b.t. genderidentiteit, als genderfluid, other-Kin, Genderneutral,enzovoort. Hier dient een ieder maar rekening mee te houden, terwijl het niet op feiten berust. Zoals dat wel het geval is bij transgenders.

  10. @J Ik snap wat u bedoelt. Zoals ik het zie, moet u helemaal niets. Ik denk alleen wel dat mensen het zullen waarderen als u ze met het (voor hen) juiste voornaamwoord aanspreekt. En als u niet zeker bent, kunt u het altijd vragen.

  11. How about we spreken mensen met de gekozen naam aan, IPV voornaamwoorden.
    Makkelijker te onthouden. Mensen kunnen switchen en zijn WHATEVER er door desbetreffende gekozen word.
    En het is niet langer relevant of je man/vrouw/trans/fluid/appache helikopter of fucking verkeersdrempel bent.
    We zijn mensen, behandel elkaar toch eens zo.

    Dit geld trouwens voor beide partijen die blijkbaar weinig leven hebben en op een interessant artikel moeten gaan janken over elkaars mening.

    @Nathan
    Ik vind het oneerlijk dat je zo knap bent. Deels eens wat met mij 😉

  12. @Zoë Lieve, dat ben ik helemaal met u eens. ik ben ook zeker niet te flauw om iemand te noemen zoals hij/zij wil (mits redelijk natuurlijk). Ik noem zoals Arco aangeeft mensen gewoon bij naam.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top