Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Portret van Femke in de werkplaats voor Humans of HR

‘Als studenten een geschiedenisles geven over de Romeinen, kunnen ze hier een toga lenen’

Femke Torn beheert de onderwijswerkplaats van de pabo op locatie Museumpark en wil graag uitbreiden: ‘Ooit waren we zes keer zo groot. Het zou fijn zijn als we die ruimte terugkregen.’

‘De onderwijswerkplaats is onderdeel van de pabo. Alles wat je hier ziet, is lesmateriaal voor de basisschool dat we uitlenen aan studenten. Ook de mensen van social work lopen hier geregeld binnen. We hebben hulpmiddelen voor rekenen, muziekinstrumenten, maar ook verkleedkleren voor de studenten zelf. Als ze een geschiedenisles geven over de Romeinen, kunnen ze dat in een toga doen.

‘Ik vind het leuk om me te verdiepen in wat kinderen nodig hebben, zorg ervoor dat alles netjes en overzichtelijk blijft en dat we materiaal hebben waar vraag naar is. Op dit moment is het wat rustiger en ben ik bezig om de boel te ordenen. Dat is nodig, want het wordt steeds krapper hier. Het is echt woekeren met de ruimte. Door een aantal dingen te verschuiven kan ik gelukkig twee extra kasten kwijt. De computers heb ik er eerder al uitgegooid, omdat er geen plek meer voor was.

‘De onderwijswerkplaats zat vroeger beneden in het gebouw en was ongeveer zes keer zo groot. In die tijd kon je ook echt van een wérkplaats spreken, met tafels waar studenten zelf dingen konden maken. Een aantal jaren geleden is die plek wegbezuinigd., maar veel docenten wilden dat hij weer terugkwam en in 2016 heeft onderwijsmanager Anita Derks geld vrijgemaakt voor deze kleinere werkplaats.

‘Het zou fijn zijn als we in de toekomst weer meer terug kunnen naar hoe het eerder was, zodat er een grotere ruimte beschikbaar komt waar studenten ook kunnen werken. Nu zijn we drie dagen per week tot drie uur open en hebben we maar een paar werkplekken. Dan kan je niet lang bezig met een werkstuk zoals in de mediatheek die van acht tot acht open is. En in de mediatheek ga je niet met een zaag in de weer. Ik heb wel goede hoop dat er dingen gaan veranderen, want er wordt nu aan het nieuwe curriculum gewerkt en mijn manager is het met mij eens.

‘Hopelijk kunnen studenten in de toekomst ook weer studiepunten krijgen voor het ontwikkelen van nieuw lesmateriaal voor onze uitleen. Ik denk dat dit belangrijk is, want sommige scholen beschikken bijvoorbeeld over veel technisch materiaal maar hebben geen muziekinstrumenten of andersom. En de scholen uit de arme wijken in Rotterdam hebben überhaupt weinig spullen. Voor die kinderen is het fijn als er af en toe iets nieuws is om mee te spelen. We hebben bijvoorbeeld een kleine rijdende robot waarmee kleuters de basis van het programmeren kunnen aanleren. Het apparaat is wat duurder, maar wel ideaal voor studenten om een leuke les mee te verzinnen.’

Tekst & beeld: Wietse Pottjewijd

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.
Wil je Humans of HR volgen? Dat kan via humansofhr.nl, via Instagram of de Facebookpagina. Meer lezen over Humans of HR?
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 23 November 2018 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top