Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Amendement tegen verhoging rente studieschuld haalt het niet

Gepubliceerd: 16 November 2018 • Leestijd: 1 minuten en 6 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Alle inspanningen van tegenstanders ten spijt is de renteverhoging op studieschulden niet tafel. Een amendement dat de maatregel om zeep moest helpen, haalde gisteren geen meerderheid in de Tweede Kamer.

 

Illustratie Jos Bos, kettingbal, studieschuld

Tweede Kamerlid Nijboer van de PvdA en zijn collega Stoffer van de SGP stelden voor om in plaats van de rente op studieleningen te verhogen, de zogeheten expatsubsidie aan te passen. Dit belastingvoordeel voor werknemers uit het buitenland zou wat hen betreft vanaf 2020 geschrapt kunnen worden voor inkomens boven de 178 duizend euro per jaar.

Nog dieper in de schulden steken

Het Interstedelijk Studenten Overleg ISO juichte dit toe: ‘Het kabinet kan kiezen tussen een salariskorting voor rijke expats en het nog dieper in de schulden steken van studenten’, aldus voorzitter Tom van den Brink.

De Kamer koos voor dat tweede en verwierp het amendement. De vier regeringspartijen en de PVV stemden tegen. Vooral het ‘nee’ van het CDA valt op. De leden keerden zich tijdens het partijcongres begin van de maand namelijk tegen de renteverhoging. Ze steunden een motie van de jongerenafdeling van de partij die stelde dat het CDA zich tegen de maatregel moet verzetten.

Maatregel staat in het regeerakkoord

Partijleider Sybrand Buma en Tweede Kamerlid Harry van der Molen lieten meteen al weten dit lastig zou worden; de maatregel staat immers in het regeerakkoord en de CDA-jongeren hadden geen dekking voor hun motie.

Dat het amendement van vandaag wél gedekt was, kon de CDA-fractie niet op andere gedachten brengen. ‘Iedereen kan wel een dekking verzinnen’, zegt Van der Molen, ‘maar die moet wel acceptabel zijn. Over de expatregeling is onlangs nog een nieuwe afspraak gemaakt toen de dividendbelasting van tafel ging. Daar kunnen we niet zomaar op terugkomen.’

Het is nog geen gelopen race. Eind deze maand wordt het wetsvoorstel inhoudelijk behandeld.

HOP, Steffi Weber
Illustratie: Job Bos

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top