Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bij andere hogescholen in de keuken kijken

Gepubliceerd: 1 February 2018 • Leestijd: 2 minuten en 8 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Onlangs ging Vitale Delta van start, een praktijkgericht onderzoeksprogramma om de vitaliteit en gezondheid in Zuid-Holland te verbeteren. AnneLoes van Staa, HR-lector transities in zorg, is programmaleider.

Een gemêleerd gezelschap van hogescholen (op dit moment 19 lectoren en 10 senioronderzoekers), universiteiten, gemeenten, patiëntenverenigingen en bedrijven gaat samen aan de slag met de thema’s bewegen, integrale wijkaanpak, zorgtechnologie, persoonsgerichte zorg en zelfmanagementondersteuning.

AnneLoes van Staa, lector transities in zorg, is programmaleider van Vitale Delta. ‘Samen gaan de hogescholen en hun partners de fysieke, mentale en sociale gezondheid van jong tot oud in wijken in Leiden, Den Haag en Rotterdam bevorderen door het ondersteunen van zelfmanagement en eigen regie van de bewoners. De komende acht jaar willen we een duurzame onderzoeksinfrastructuur neerzetten, daarbij studenten en docenten betrekken, meer economische activiteit realiseren rond vitaliteit en gezondheid en aantoonbare impact hebben met onze programma’s.’

De praktijkgerichte onderzoeksprojecten worden geclusterd in vier werkpakketten: ondersteund vitaal, fysiek vitaal, sociaal vitaal en zelf vitaal. Elk werkpakket wordt geleid door twee lectoren van verschillende hogescholen.

Van Staa heeft samen met lector Erik Baars, van het centrum voor vitaliteit van de Hogeschool Leiden, het werkpakket ‘zelf vitaal’ onder haar hoede. Binnen dit programma komt er bijvoorbeeld aandacht voor de vitaliteit van zorgprofessionals, ervaringskennis, zelfmanagement van mensen met chronische aandoeningen en voor voeding en vitaliteit. ‘Ik vind het erg leuk om bij andere hogescholen in de keuken te kijken. Normaal gesproken is je kennis van wat kenniscentra van andere hogescholen doen toch vrij beperkt. Daarvoor ontbreekt de tijd gewoon, terwijl we wel allemaal met dezelfde thema’s bezig zijn. Dat is door deze samenwerking nu al anders. Ik heb gezien dat de aandacht voor e-Health bij de Hogeschool Leiden veel groter is dan bij ons en wij hebben veel aandacht voor bewegen van ouderen, terwijl de Haagse Hogeschool weer meer aandacht heeft voor sport en jeugd. Ook heeft de Haagse Hogeschool de opleiding diëtetiek, die wij niet hebben. We kunnen elkaar echt versterken.’

Vitale Delta heeft een subsidie van twee miljoen euro toegekend gekregen. Van Staa: ‘Dat is veel geld, waar we erg blij mee zijn, maar het is niet genoeg om dit programma acht jaar te draaien. Hogescholen en partners leggen nog eens twee keer zoveel bij aan cofinanciering. En voor nieuwe projecten moeten we nog extra middelen werven.’

Het is de bedoeling dat studenten en docenten ook projecten gaan draaien op een andere hogeschool en dat nieuwe producten en kennis die voortvloeien uit de werkpakketten de curricula bij de betrokken opleidingen zullen versterken. ‘Het is een ambitieus plan’, zegt Van Staa, ‘en makkelijk zal het niet worden, maar ik denk dat samenwerken over de grenzen van hogescholen heen dé weg is om echt het verschil te kunnen maken.’

Dorine van Namen

Vitale Delta heeft een subsidie van twee miljoen euro toegekend gekregen vanuit SIA SPRONG op het thema vitaliteit en gezondheid. Binnen Vitale Delta wordt samengewerkt door de Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Leiden, de Haagse Hogeschool, Hogeschool Inholland en Medical Delta, een samenwerkingsverband van de Universiteit Leiden, de TU Delft, de Erasmus Universiteit Rotterdam, het Erasmus MC en het Leids Universitair Medisch Centrum, overheden, science parks en zo’n 150 bedrijven.
Heb je een goed idee voor een bijdrage aan een van de programma’s? Neem dan contact op met vitaledelta@hr.nl.

Meer informatie: VitaleDelta.nl, Twitter: @VitaleDelta

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

 

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top