Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bij rivierdelta-master krijg je les in Middelburg, Velp en Rotterdam

Gepubliceerd: 20 December 2018 • Leestijd: 2 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In februari start een masteropleiding waarbij studenten op drie verschillende hogescholen les krijgen. ‘Een nomadische master’, noemde collegebestuurder Wijnand van den Brink het tijdens de vergadering van de centrale medezeggenschapsraad (cmr) van vorige week. Het gaat om de Engelstalige master river delta development die de HR samen met HZ University of Applied Sciences (voorheen Hogeschool Zeeland) en hogeschool Van Hall Larenstein aanbiedt.

Zwartwit-luchtfoto van een deltagebied

De drie hogescholen werken al langer samen op het gebied van deltatechnologie. Dat gebeurt op de HR vanuit de bacheloropleidingen watermanagement, civiele techniek en ruimtelijke ordening en planologie.

Halfjaar naar Velp

Er is nu ‘heel bewust’ gekozen voor een master waarbij studenten eerst een halfjaar naar Middelburg gaan, daarna een halfjaar naar Velp en ten slotte een halfjaar naar Rotterdam’, vertelt Leander Ernst, lid van het managementteam van de nieuwe opleiding.

‘Van Hall Larenstein is gespecialiseerd in riviergebieden, Middelburg in kustgebieden en wij richten ons op het stedelijk gebied. Bij de drie instellingen gaan studenten onderwijs volgen dat gekoppeld is aan onderzoek naar die bewuste gebieden.’

Werken in proeftuinen

Dat onderzoek doen ze in zogenoemde living labs die in Velp en Middelburg al zijn ontwikkeld. Daarin werken studenten samen met de lectoren en onderzoekscentra van de drie hogescholen aan praktijkopdrachten.

In Rotterdam zal onder andere onderzoek worden gedaan naar de waterhuishouding in steden. Onderwijsmanager Ernst: ‘Door de klimaatverandering zullen wateroverschotten en -tekorten en hittestress vaker voorkomen. Omgaan met het waterpeil was vooral een verantwoordelijkheid van de waterschappen en gemeenten, maar in toenemende mate zijn ook private partijen hiervoor verantwoordelijk. Zo zullen er afspraken gemaakt moeten worden met woningcorporaties.’

Niet alleen het opdoen van waterbouwkundige kennis, maar juist ook de contacten met bijvoorbeeld corporaties maken deel uit van de master.

‘Wij krijgen er vragen over’

Maar zitten studenten eigenlijk wel te wachten op een opleiding die op drie plekken wordt aangeboden? Plekken die bovendien niet echt dicht bij elkaar liggen? Onderwijsmanager Ernst: ‘Dat is moeilijk in te schatten, maar wij krijgen daar wel vragen over.’

De opleiding wil in februari beginnen met een kleine groep studenten. Ernst: ‘Dat is afgesproken, omdat het een innovatieve master is, zowel organisatorisch, inhoudelijk als onderwijskundig. We zijn daarbij uitgegaan van acht studenten en hebben nu vijf inschrijvingen, waarvan drie uit het buitenland.’

Ernst denkt niet dat het lage aantal aanmeldingen voor februari te maken heeft met de drie verschillende opleidingsplaatsen. ‘De start van de opleiding in februari is wat onhandig. Aanstaande september als we met een volgende groep beginnen, is een beter moment om te kijken hoe het met de interesse voor de opleiding is gesteld.’

Wonen op de campus

In Middelburg en Velp kunnen studenten overigens in een kamer op de campus van de hogescholen wonen. In Rotterdam is dat niet mogelijk.

De cmr stemde pas onlangs in met de komst van de nieuwe master. Het collegebestuur had het voornemen om met de opleiding te starten per abuis nog niet aan de raad voorgelegd.

Niveau van het Engels

De cmr maakte wel een aantal kritische kanttekeningen bij de nieuwe opleiding. Zo vroeg de raad zich af of de Engelstalige opleiding ervoor kan zorgen dat het Engels van de docenten op niveau is. ‘Dat heeft continu onze aandacht. Bovendien geven de docenten nu al les in het Engels’, reageerde collegebestuurder Van den Brink.

De cmr maakte zich verder zorgen over de organisatie en communicatie, juist omdat studenten eerst een halfjaar naar Zeeland gaan, vervolgens naar Velp (Van Hall Larenstein) en hun opleiding afronden in Rotterdam. ‘Administratief is dat allemaal goed geregeld’, stelde Van den Brink. ‘En de kosten worden over de drie hogescholen verdeeld.’

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Will Fischer/Flickr

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top