Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Cmr baalt van late informatie over Inepad-affaire

Gepubliceerd: 18 December 2018 • Leestijd: 1 minuten en 45 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De centrale medezeggenschapsraad (cmr) vindt dat het collegebestuur de raad te laat heeft geïnformeerd over de Inepad-affaire, de onlinemaster waarmee de HR al na een jaar stopte. 65 voornamelijk Braziliaanse studenten konden hun master niet afronden en het kostte de HR 3,5 ton.

Het collegebestuur heeft de cmr niet actief geïnformeerd over deze affaire. De cmr las het nieuws erover op de site van Profielen, en dat terwijl het sluiten van de opleiding het belang van 65 studenten raakte. ‘De cmr heeft begrip voor het feit dat het college deze voor de hogeschool – en niet in de laatste plaats voor de betrokken studenten – pijnlijke kwestie met een zekere terughoudendheid wil behandelen’, schrijft de raad in het preadvies dat begin deze week in de cmr-vergadering werd behandeld. ‘Deze handelswijze lijkt in strijd met de transparantie van bestuurlijk handelen dat het college blijkens veelvuldige overleggen met de cmr hoog in het vaandel heeft staan.’

De affaire-Inepad gaat over de tweejarige online master consultancy and entrepreneurship die in 2015 samen met de Braziliaanse onderwijsorganisatie Inepad werd opgezet. Nog voordat de 65 studenten hun master konden afronden, werd de stekker eruit getrokken. De examencommissie had problemen geconstateerd met de toetsing en met de borging van het hbo-niveau, problemen die volgens het college van bestuur niet te verhelpen waren. De opleiding werd per direct gesloten en de schade voor de HR liep op tot 3,5 ton.

‘Een zekere kramp’

De cmr schrijft over ‘een zekere kramp’ die bij het college is ontstaan met betrekking tot dit onderwerp. Een kramp die ‘de cmr uit bestuurlijk oogpunt ongewenst en onterecht vindt’. Kort nadat Profielen in april van dit jaar over Inepad publiceerde, heeft de cmr bij het collegebestuur om nadere informatie verzocht. Het duurde vervolgens een halfjaar voordat de raad die informatie ontving.

Begin december volgde een intern overleg tussen de cmr en collegevoorzitter Ron Bormans. Beide partijen hebben na afloop besloten een punt te zetten achter het onderwerp.

‘Open en eerlijk over bestuurlijk onvermogen’

Daarna kwam het begin deze week nog even kort aan de orde in de openbare cmr-vergadering. Bormans reageerde instemmend op het advies van de cmr dat het college van bestuur ‘open en eerlijk moet zijn over bestuurlijk onvermogen’ en dat de cmr ‘tijdig geïnformeerd moeten worden over bestuurskwesties die in een negatief daglicht komen te staan’.

De cmr spreekt verder zijn waardering uit voor het feit dat het collegebestuur lering heeft getrokken uit de Inepad-affaire en een notitie met leerpunten heeft opgesteld. Enkele leerpunten beschouwt de cmr als opdracht voor het college.

Zorgdragen voor aanspreekcultuur

Van het college wordt verwacht dat het zorgdraagt voor een aanspreekcultuur, dat het toeziet op de naleving van processen, regels en procedures en dat het cmr, instituutsmedezeggenschapsraden en opleidingscommissies ‘in hun kracht zet’. Bormans reageerde desgevraagd dat hij voor deze opdracht van de cmr zal zorgdragen.

Jos van Nierop

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top