Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
12 juli 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van student Liesel voor Humans of HR

‘De kledingindustrie is ontzettend vervuilend, daarom draag ik tweedehands’

Liesel (24) is eerstejaarsstudent van de lerarenopleiding natuurkunde en kiest haar kleding zorgvuldig: ‘Ik vind het belangrijk dat mensen weten hoeveel impact hun kleding heeft op het milieu.’

‘Ik vind kleding belangrijk, maar het is niet zo dat ik met de mode meega. Daar hecht ik niet zoveel waarde aan. Ik koppel mezelf ook niet aan een bepaalde stijl en heb geen voorbeeld of rolmodel bij wie ik mijn inspiratie vandaan haal. Wat ik aantrek, is afhankelijk van hoe ik me ’s ochtends voel als ik opsta. Ik zie er morgen ook waarschijnlijk weer totaal anders uit.

‘Ik probeer mijn kleding zo veel mogelijk tweedehands aan te schaffen bij vintage-stores, maar ik shop bijvoorbeeld ook bij de kringloop. Ik vind het heel belangrijk dat mensen zich er bewust van zijn hoeveel impact hun kleding heeft op het milieu, dat het echt een heel vervuilende industrie is.

‘De kledingindustrie verbruikt bijvoorbeeld ontzettend veel water. Voor een spijkerbroek is zo 7.000 liter water nodig. En heel veel water wordt vervuild door de stoffen waarmee ze spijkerbroeken spoelen. Drinkwater raakt vervuild door het gif waarmee katoen bespoten wordt. Twee jaar geleden zag ik een documentaire hierover en vanaf dat moment ben ik veel meer tweedehands kleding gaan kopen.

‘Ik probeer veel over dit soort onderwerpen te lezen en rekening te houden met het milieu. Daarom ben ik ook vegetariër geworden. Door de studie chemische technologie, die ik hiervoor volgde, weet ik veel over groene energie. Misschien komt het ook wel een beetje door mijn vader dat ik dit allemaal zo belangrijk vind. Hij is erg begaan met het milieu en werkt bij netbeheerder Stedin, een nutsbedrijf in energie.’

Tekst & beeld: Wietse Pottjewijd

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.
Wil je Humans of HR volgen? Dat kan via humansofhr.nl, via Instagram of de Facebookpagina. Meer lezen over Humans of HR? Dat kan hier.
Gepubliceerd: 21 September 2018 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to ‘De kledingindustrie is ontzettend vervuilend, daarom draag ik tweedehands’

  1. Wat een interessant artikel. Mensen zouden hier meer over mogen horen en weten. Er is nog te weinig besef.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top

%d bloggers like this: