Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘De zee is een groot, sterk ding’

Gepubliceerd: 29 January 2018 • Leestijd: 1 minuten en 8 seconden • Wie ben jij dan? Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Marc van Cappellen (22, vierdejaars automotive) bewaakt in de zomer de stranden van Texel en Ameland. In de winter zwemt hij in Krimpen.

Echt, dat grapje over Baywatch en die vraag over de kleur van zijn zwemboek heeft Marc al heel vaak gehoord. Wijselijk geeft hij maar geen antwoord. ‘We krijgen vooral van dat soort reacties als we aan het trainen zijn op het strand, en dan lachen we zelf ook mee. Maar zodra het werk begint, zijn we serieus en gefocust.’

Als kind zwom Marc graag en daarom ging hij op reddingszwemmen. Inmiddels is hij zo gevorderd dat hij in de zomer de stranden van Texel en Ameland mag bewaken. Als jongen uit de Krimpenerwaard is hij niet opgegroeid met de zee, maar op de Wadden heeft hij nog meer respect voor het water gekregen dan hij al had. ‘De zee is een groot, sterk ding met onverwachte trekjes. Daar moet je wel respect voor hebben.’

Niet iedereen is daar zo van doordrongen als Marc. ‘De meeste mensen zoeken het gevaar niet op en blijven uit zee als het slecht weer is. Maar je ziet wel veel onoplettendheid; mensen die gewoon gaan eten of zonnen terwijl hun kinderen in de zee zijn. Dat moet je niet doen. Je moet altijd je oog op je kinderen hebben.’

Marc heeft meerdere mensen uit zee gevist, maar het meest stressvolle moment maakte hij mee toen een driejarig meisje een uur en een kwartier vermist was. ‘Dat is echt een lange tijd. Gelukkig vonden we haar aan land en liep het goed af.’

Tot Marc deze zomer weer afreist naar de Wadden is hij elke week in het zwembad in Krimpen te vinden, waar hij lesgeeft en zijn eigen conditie en reddingsskills op peil houdt.

Tekst: Esmé van der Molen
Foto: Levien Willemse

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top